четвер, 17 січня 2013 17:07

За останні 15 років рівень захворюваності на сказ в Україні зріс у 10 разів

За останні 15 років рівень захворюваності на сказ в Україні зріс у 10 разів
Фото: hal_zoria.io.ua

За останні 15 років на сказ в Україні хворіють удесятеро більше. Це відбувається тому, що птахофабрики скидають відходи на стихійні звалища, бо не хочуть платити за переробку, каже директор Київського еколого-культурного центру Володимир Борейко.

"Курячі барони щороку розкидають до 200 тонн дохлої курятини по балках і лісопосадках, - каже він. - Ще 150 переробляють на шести переробних заводах. Через це зростає кількість бродячих псів і лисиць. Вони переважно і розносять сказ."

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Тварини, які покусали 6 людей на Луганщині, хворі на сказ

Особливо стрімко розвивався сказ з 1996 по 2007 роки. Держава не виділяє гроші на боротьбу зі сказом. Минулого року у бюджет заклали гроші лише на п'ять областей.

"Натомість винними у епідеміях роблять вовків. Їх дозволено стріляти по всій Україні, хоча на них припадає лише піввідсотка випадків перенесення сказу. Мисливці користуються цим, щоб під виглядом відстрілу вовків полювати на інших тварин. За кордоном тварин від сказу вакцинують. Це дозволяє повністю подолати хворобу в країнах Європи. Євросоюз минулого року виділив мільйон євро на вакцинацію диких тварин у прикордонних областях України. Але де гарантія, що їх не розкрадуть чиновники? Треба ж за якісь гроші будувати паркани для мисливських угідь Януковича."

У 2012 році в Україні виявили півтори тисячі випадків сказу. Це на 470 більше, ніж у 2011. Людей, хворих на сказ, у 2012 році в Україні не реєстрували. У 2011 році було шість випадків, у 2012 - три. 37% випадків переносу сказу припадає на лисиць, 17% - на бродячих собак, 28% - корів, 10% - котів. В Україні зараз 75 тисяч лисиць і близько 3 тисяч вовків.

Зараз ви читаєте новину «За останні 15 років рівень захворюваності на сказ в Україні зріс у 10 разів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути