понеділок, 20 серпня 2012 06:45

Запалення легень привозять із курортів

Вінничанка Ірина Марченко, 27 років, застудилася, коли повернулася з Єгипту. Лікарі виявили пневмонію.

— Там 50-градусна спека, а тут похолодало, й дощ. Температура двічі стрибала до 39, але швидко падала. У грудях не болить, лише на третій день почало різати горло. Спочатку сів голос, а тепер не лише їсти і говорити, а й дихати не можу. Від болю не спала. Цілу добу нічого не їла, навіть не пила. Спрей допомагає лише на півгодини.

Якщо важко ковтати — це може свідчити про нагноєння в горлі, каже харківський терапевт Олександр Рильцов, 37 років.

— Зараз найбільше приходять із застудою. Влітку частіше хворіють на курортах. Там скупчення людей, і тому активно циркулюють віруси. У колеги родичі живуть в Алушті. Взимку не хворіють ніколи — лише зараз, коли місто переповнене. У натовпі можна підхопити і запалення легень. У нас зараз рентгенолог на лікарняному з цим діагнозом. Через її кабінет проходили хворі з вірусами, які провокують пневмонію.

Кашель, температура, нежить можуть свідчити і про застуду, і про запалення легень.

— Температуру вище ніж 38 збийте жарознижувальним. Вживайте тепле пиття, зволожуйте повітря в кімнаті. Тоді горло не пересихатиме і краще відходитиме слиз. Від кашлю лікуватися не треба — це захисна реакція організму. При мокрому ліки протипоказані, при сухому їх призначає лікар.

Кожен дорослий переносить гостру респіраторну інфекцію три-чотири рази на рік. Найлегший різновид — нежить. Важче минає гострий бронхіт. Його ознаки: глибокий кашель, інколи з мокротинням, температура.

— Стан минає протягом місяця. Антибіотиками лікують, коли є гнійна мокрота. Якщо організм ослаблений, застуди дають ускладнення. Найчастіше — запалення легень. Тоді людина задихається, їй боляче вдихати. Хвороба може розвиватися непомітно. Інколи — за кілька годин.

— Половина пневмоній — легкі, протікають не важче за застуду. Молоді люди приходять із температурою до 38 градусів. Бува, мають задишку, нетипову при ГРВІ. Відправляємо на рентген і виявляємо запалення легень.

Лікують удома антибіотиком. Якщо за два-три дні стає легше, то ліки підійшли. Часом достатньо й тижня. Після курсу роблять аналізи й контрольний рентген.

— Літніх, людей із важкою пневмонією та хронічними хворобами кладуть у лікарню. Їм може знадобитися інгалятор, крапельниця, штучна вентиляція легень або реанімація.

Інколи після запалення на легенях залишається рубець. Після важких пневмоній інколи утворюються кісти та розширення у бронхах.

— Якщо не лікуватися, може початися нагноєння, зараження крові, набряк легень, гостра легенева недостатність. Запалення легень при серцевій або нирковій недостатності, астмі збільшують ризик смерті.

 

Від пневмонії вмирають раптово

Запалення легень буває і без кашлю, і без температури, каже Олександр Рильцов. Людина почувається здоровою. Пневмонію не видно на рентгені.

— Рік тому колега розповідала випадок. В юридичній академії вчилася її дочка. На перерві одна зі студенток раптом сказала, що в неї паморочиться в голові, і впала. Їй робили штучне дихання, але не змогли допомогти. "Швидка" констатувала смерть. Тіло завезли на розтин і виявили пневмонію. Перед цим дівчина була на лікарняному з гострим бронхітом. Пневмонію в легенях не помітили або не прослухали.

 

Зараз ви читаєте новину «Запалення легень привозять із курортів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути