понеділок, 08 жовтня 2012 05:45

У скажених корів віднімає ноги

Автор: фото З САЙТА WWW.vis_bayern.de
  У хворої на сказ худоби уражена нервова система. Корови буцаються об огорожу, намагаються втекти, вкусити людину. Голосно і довго мукають
У хворої на сказ худоби уражена нервова система. Корови буцаються об огорожу, намагаються втекти, вкусити людину. Голосно і довго мукають

— Кінь на прив'язі, худоба під лісом на випасі, коти, собаки — це можливі жертви хворих на сказ лисів,— каже Сергій Джумига, 33 роки, ветлікар із Рівного. — Заражений хижак нападає, кусає чи дряпає. Заражає покусаного сказом, а сам здихає. Це смертельна недуга, тому захищати від неї тварин треба обов'язково.

Серед носіїв сказу лисиць 70%. Свійських тварин  хижаки інфікують найчастіше восени. У вересні й жовтні молоді лисенята виходять із нір і починають самостійне життя. Часто їм бракує харчів. Їжу шукають біля звалищ. Там їдять мертвечину, викинуті харчі. Також ловлять гризунів, які переносять сказ.

— Коти також ходять до смітників. Там можуть зустрітися із хворим лисом. Можуть подряпати одне одного чи покусатися. Заражений кіт повернеться додому й занесе на подвір'я інфекцію.

Собаки можуть захворіти від лисиці на полюванні або якщо хижак забіжить у двір.

— Сказ уражає нервову систему тварини. У неї пропадає страх, вона погано орієнтується на місцевості. У лиса слабшає інстинкт самозахисту. Він менше боїться людей, може йти до рук.

Інфекція через слину потрапляє до відкритої рани. Тому господар може заразитися сказом від своєї худоби.

— Одразу це непомітно. Інкубаційний період сказу в тварин сім-вісім днів. Хворий кіт може подряпати дитину чи вкусити собаку — і лише за тиждень виявиться, що він має сказ. Тому щепити тварин необхідно. Вакцина оберігає від недуги через два тижні після введення. Є препарати, які діють протягом року, а є такі, що захищають тварину два роки.

Хворі на сказ корови та коні падають і підводяться, намагаються зірватися із прив'язі й утекти, б'ються об огорожу. Їм кортить кусати інших тварин, людей. У худоби поступово віднімає задні ноги. Корови голосно і довго мукають. Кози також стають агресивні, ганяються за собаками, кусаються. Свині кидаються на інших.

Зараз ви читаєте новину «У скажених корів віднімає ноги». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути