вівторок, 25 вересня 2012 07:45

Мозок запалюється від лихоманки Західного Нілу

Автор: фото з сайта www.ribalka.ucoz.org
  Лихоманку Західного Нілу розносять комарі. Температура  піднімається за два тижні після укусу. Хворі скаржаться на головний біль, слабкість
Лихоманку Західного Нілу розносять комарі. Температура піднімається за два тижні після укусу. Хворі скаржаться на головний біль, слабкість

12 полтавців захворіли на лихоманку Західного Нілу цьогоріч. В Україні вона поширилася на 70 населених пунктів. Санлікарі говорять, найчастіше хворіють у Запорізькій, Донецькій, Миколаївській та Полтавській областях.

— Зразу температура підскочила до 39 градусів, — каже 57-річна полтавка Ольга. Прізвища не називає. Кілька тижнів тому перехворіла на цю недугу. — Не могла водити очима по сторонам, ледве кліпала, бо страшенно боліла голова. Валило від слабкості з ніг, ніби забрали енергію. Весь час  лежала. Як вставала — у голові паморочилося, водило по кімнаті.

Вирішила, що застудилася. Лікувалася вдома. Температуру не могла збити місяць.

— Пила німесил. Жар трохи спадав, а на вечір знову наганяв. Голова тріщала в районі лобу. Думала, гайморит. Ходила до лора, невропатолога. Все чисто. Здала кров — а там якась інфекція. Поклали в інфекційне відділення, давали антибіотики. Зробила купу аналізів на біохімію, витратила зо 1000 гривень. За кілька днів сказали діагноз — лихоманка Західного Нілу. Лікарка заспокоїла, що це лікується. Коли виписали, була ще невелика температура. Сказали, так може бути кілька місяців. Дзвонили із санепідемстанції, розказали, що це буває від укусу комара. Їх терпіти не можу, влітку в одяг кутаюся. Видно, один таки проліз.

У Полтавській інфекційній лікарні розказують, найбільше випадків зараження навесні та влітку. Також часто привозять вірус із Єгипту, Туреччини, Румунії, Болгарії, Росії.

— Спеціальних препаратів, сироваток проти лихоманки немає. Хворі лежать у палатах із пацієнтами, які лікуються від застуди та грипу. Призначаємо постільний режим, даємо пити багато рідини. Ставимо крапельниці, щоби полегшити стан при гарячці, — каже головний лікар Лідія Войтенко. — Коли затягти з лікуванням, лихоманка дає ускладнення на вуха. Може виникнути запалення головного мозку. Найбільше хворіють пенсіонери та діти, в яких слабкий імунітет.

Інколи з'являються висипи по всьому тілу. Вони не сверблять, бувають дрібні та більші. Сходять самі, нічим замазувати не потрібно. Хворих лікують до 10 днів. Аналізу на виявлення вірусу лихоманки чекають тиждень.

У Полтавській санепідемстанції пояснюють, комар, який переносить лихоманку, зовні від інших не відрізняється.

— Симптоми проявляються за два-три тижні після укусу, — говорить Наталія Горбенко, заступник головного санітарного лікаря області.

Від минулого року в області закупили обладнання та препарати для дослідження лихоманки Західного Нілу.

Зараз ви читаєте новину «Мозок запалюється від лихоманки Західного Нілу ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути