Ексклюзивы
среда, 08 мая 2013 17:38
Сергей Морозов
Сергей Морозов
Заслуженный тренер Украины

Виграти Фергюсону ще одну Лігу Чемпіонів завадили вік та "Барселона"

8 травня сер Алекс Фергюсон оголосив про відхід з тренерського містка "Манчестер Юнайтед". Фахівець залишається працювати в клубі на адміністративній посаді. Колективом тренер керував 26 з половиною років.

Фергюсон - особистість, яка гідна поваги. Здобути стільки титулів з однією командою... Невідомо, хто і коли таке повторить. Виграти за останні роки три ще одну Лігу Чемпіонів завадили два чинники - вік і "Барселона".

Секрет успіху Фергюсона в тому, що він видатний футбольний психолог. Зумів знайти підхід як до гравців, так і до клубних чиновників. Дохідливо пояснив своє бачення футболу. У підсумку ті стали його однодумцями.

Головні досягнення Фергюсона. По-перше, принцип взаємозамінності футболістів. Крім того, він вніс моделювання позицій гравців. Якщо опорники - значить, потужні, високі, як Каррік і Флетчер. Крайні півзахисники - мобільні, реактивні, як колись Гіггз.

Серед найбільш яскравих матчів "МЮ" епохи Фергюсона окремо стоїть фінал Ліги Чемпіонів-1999 проти "Баварії". Команда в тому сезоні не бігла - летіла. А винагороджена була за те, що грала до кінця. На відміну від "Баварії", яка рано повірила в перемогу.

Не вважаю відхід тренера сенсацією. Сер Алекс, вочевидь, давно замислювався над відставкою. Мабуть, умовили почекати. Напевно, за цей час Фергюсон подумав про наступника, розробив програму розвитку. Тож підстав для серйозної кризи команди не бачу, але зміни неминучі. Керівництво має все зважити, вирішити, як рухатися далі. І з ким.

Основними змінниками Фергюсона називають Девіда Мойєса (наставник "Евертона") та Жозе Моурінью. Останній однозначно - не тренер для "МЮ". Португалець себе вичерпав, йому складно працювати в великих клубах.

З "Інтером" він виграв Лігу Чемпіонів лише завдяки вулкану, через який "Барселона"не полетіла на матч, а поїхала на нього автобусом. Моурінью складно керувати гравцями, психологія яких вища, ніж у нього. Досить згадати конфлікти з Касільясом, Рамосом. "Челсі" взагалі розколовся на кілька груп: в одній Шевченко з Лемпардом, в іншій - Террі.

Те, що Фергюсон залишається в клубі, - найсильніший психологічний хід. І вік тут не перешкода. Наявність в клубі живої легенди, символу головних перемог - стимул для молодих гравців і мотивація для тренерів. Останні отримують шикарний плацдарм для експериментів. І якщо в роботі знайдуть спільну мову з метром, зможуть скористатися його порадами, внісши при цьому щось своє - нова епоха в історії клубу може стати не менш яскравою.

Сейчас вы читаете новость «Виграти Фергюсону ще одну Лігу Чемпіонів завадили вік та "Барселона"». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть