среда, 03 февраля 2010 12:46

Штучне запліднення тепер можливе і в Тернополі

Штучне запліднення тепер можливе і в Тернополі

За статистикою кожна п"ята сімейна пара в Україні не може мати дітей. Бездітні подружжя довго лікуються, змінюють клініки, методики та лікарів, але довгоочікувана вагітність не наступає. Чому стільки пар не можуть стати батьками та як їм допомогти, розповідає доктор медичних наук, професор кафедри акушерства і гінекології Тернопільського державного медичного університету Стефан Хміль.

- Коли варто насторожитися сім"ї, яка чекає дитину, а вагітність не настає?

- Шлюб вважається безплідним, якщо вагітність у жінки не настає упродовж року. Але це за умови регулярного статевого життя і без застосування будь-яких протизаплідних засобів.

- Що призводить до безпліддя?

- Часто безпліддя виникає через розлади ендокринної функції яєчників, щитоподібної залози, наднирників, гіпофізу. Причиною нерідко є непрохідність маткових труб. Є випадки імунологічної несумісності між чоловіком та жінкою. У чоловіків безпліддя може бути наслідком запального процесу, травм, інфекційних захворювань у дитинстві, гормональних порушень. Побільшало й випадків захворювань, які передаються статевим шляхом. Часто люди легковажно ставляться до лікування. Слід наголосити для профілактики та виявлення причини безпліддя необхідне обстеження і чоловіка, і дружини.

- Як з усім цим боротися?

- Нині безпліддя - не вирок, завдяки сучасним репродуктивним технологіям, цю проблему можна розв"язати. Якщо з якихось причин єднання чоловічої та жіночої статевих клітин - сперматозоїда та яйцеклітини - неможливе, то не треба кидатися на пошуки знахарів, народних цілителів, екстрасенсів чи випробовувати на собі нетрадиційні методи. У нашій країні питаннями безпліддя займаються лікарі акушери-гінекологи, андрологи та урологи-сексопатологи на базі державних та приватних лікувальних закладів, спеціалізованих центрів, клінік, центрів планування сім"ї.

- Про які саме методи ви говорите?

- До допоміжних репродуктивних технологій належить методика інсемінації спермою чоловіка чи донора, екстракорпоральне запліднення, так зване штучне, донація яйцеклітин та сурогатне материнство.

- Які показання до внутрішньоматкової інсемінації та екстракорпорального запліднення?

  • Внутрішньоматкової інсемінація - це введення спеціально обробленої сперми в порожнину матки жінки під час овуляції. Проводиться при шийковому факторі безпліддя та незначних порушеннях у спермограмі. Ефективність інсемінації в нашій клініці становить до 40 відсотків. Найвищий відсоток успішних інсемінацій у донорських циклах. Обов"язковою умовою для проведення цієї процедури є прохідність маткових труб. Показанням до екстракорпорального запліднення є непрохідність маткових труб або знижена їх функціональна здатність, знижений оваріальний резерв яєчників жінки, ендометріоз, відсутність ефекту від традиційних методів лікування безпліддя, безпліддя нез"ясованого генезу, та чоловічий фактор ( порушеннях сперматогенезу, еякуляторно-сексуальні розлади та інше. )

- Процедура штучного запліднення складна?

- Розпочинається все з того, що жінку після детального обстеження готують до так званої суперовуляції - стимулюють дозрівання максимальної кількості яйцеклітин. Після дозрівання їх отримують шляхом пункції та з"єднують зі спермою. Запліднені яйцеклітини поміщають у середовище, подібне до жіночого організму та інкубують від трьох до п"яти днів. Після чого їх переносять у порожнину матки, де вони прикріпляються до стінки. Успішність цього методу становить 30-40 відсотків. Чим молодша жінка, тим більші шанси на позитивний результат. Відсоток успіху залежить від раннього виявлення причин безпліддя і початку лікування.

- У Тернополі можна отримати весь спектр послуг?

- Ми розпочали повний цикл екстракорпорального запліднення. Тепер подружні пари мають можливість проконсультуватися, обстежитися та отримати лікування упродовж підготовчого етапу штучного запліднення та пройти процедуру екстракорпорального запліднення. Ми готувалися до цього поетапно упродовж трьох років. Наші спеціалісти стажувалися в центрах репродуктивної медицини України, в клініках Москви та Кракова. Бездітні пари з усієї Західної України отримали шанс зекономити час та кошти, уникнути стресу під час поїздок до інших міст, фізичних та психологічних навантажень.

Хотілось би сказати парам, перед якими постала проблема безпліддя, що зіштовхнувшись із цією проблемою, не слід розчаровуватись. Варто звернутись до висококваліфікованих фахівців, які допоможуть досягти бажаного.

Ліц. N 333104 від 16.03.07 р.

м. Тернопіль

вул. М. Шептицького,1-б

тел.: (0352) 43 12 07

www.klinika.te.ua

Сейчас вы читаете новость «Штучне запліднення тепер можливе і в Тернополі». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть