Ексклюзивы
вторник, 28 сентября 2010 11:25

Янукович і ко готують розорення "Нафтогазу"?

Янукович і ко готують розорення "Нафтогазу"?

Керівник енергетичних програм центру "Номос" Михайло Гончар не виключає, що компанія "Укргаз-Енерго" може знову стати основним постачальником газу для України.

Про це він сказав в коментарі Gazeta.ua

"Це така ситуація. Сьогодні він ("Газпром"-ред.) не зацікавлений в цьому, завтра зацікавлений...В разі, якщо відбудеться ця компенсаційна передача газу, то бесперечно "РосУкрЕнерго" буде зацкавлено в поверненні до життя свого українського агента - "УкрГаз-Енерго", - зазначив аналітик.

Михайло Гончар нагадав, що спочатку "Газпром" мав намір продати свою частку в компанії "РосУкрЕнерго", "дочкою" якої є "Укргаз-Енерго" українській стороні, а потім вирішив передумати.

"Тому ситуація тут є далеко не однозначною і буде розвиватися в залежності від подій не тільки в газовому секторі, а й політичному. Можуть бути й інші сценарії", - додав аналітик.

Експерт також нагадав, що згілно до рішення Арбітражного інституту торгівельної палати міста Стокгольм компанія "РосУкрЕнерго" отримала право на половину українських підземних сховищ.".

"І буде в разі позитивного рішення Верховного Суду використовувати за надзвичайно низькою ціною", - зауважив він

Говорячи про наслідки повернення "РосУкрЕнерго" на вітчизняний ринок Михайло Гончар зазначив, що компанія може отримати право постачання газу промисловим споживачам.

"Компанія може отримати постачання газу найбільш привабливим промисловим споживачам. Крім того, судячи з того, що активно йде купівля газохімічних підприємств очевидно що частина газу буде використано для бізнес-імперії Фірташа. Ще одна блакитна мрія - це частковий експорту в суспідні країни але це вже вступає в конфлікт з інтересами "Газпрому", - зауважив він.

Реалізація же цих сценаріїів на думку експерта буде залежати від того, інтереси якої з груп впливу у Партії регіонів візьмуть вгору.

Зазначимо, що саме промислові споживачі є найбільш прибутковими для "Нафтогазу України". Вартість газу для них у декілька разів перевищує вартість газу для населення.

Нагадаємо, що "УкрГаз-Енерго" - це СП "Нафтогазу" та "РосУкрЕнерго" для постачання газу на внутрішній ринок.

Сейчас вы читаете новость «Янукович і ко готують розорення "Нафтогазу"?». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосов: 8759
Голосование "Умная милитаризация" от Минобороны
  • Госслужащих нужно брать на работу только после военной подготовки
  • Это должно быть одним из требований и для баллотирования в органы местного самоуправления, парламент и суды
  • Для госслужащих военная подготовка не должна быть обязательной
  • Мне все равно
Просмотреть