Ексклюзивы
четверг, 08 апреля 2010 19:48

Знеболювальне для жінок застосовують рідше, коли чоловік присутній на пологах
5

11.00

Заступник головного лікаря Київського центру репродуктивної медицини Олег Голяновський починає робочий день із обстеження в кабінеті УЗД. На кушетці 24-річна Галина з Косова на Івано-Франківщині. 40-й тиждень вагітності. Лікар мастить гелем живіт:

- Отак сідничка виглядає, ось бачимо, яка частота серцебиття - кількість ударів нормальна... Визначаємо, де голівка знаходиться - лежить правильно, вниз. Розміри... десь 9 сантиметрів, майже 10. Невелика, нормальних розмірів, - коментує побачене на моніторі. - Ось це хребет. Оце стегно так виглядає. Ну, десь, на три сімсот, три вісімсот уже. От обличчя, якщо дивитися зверху... Носик, щічка одна, друга. Перед нами хлопчик - ось, бачите? Тут усе нормально.

Галина переходить на крісло. Треба визначити, чи готові пологові шляхи, щоб народити самостійно, і чи потрібно госпіталізувати завчасно.

- Галочко, усе готово! Можемо тебе вже покласти в лікарню.

- Ні! Я не хочу.

- А ти тут недалеко живеш?

- Недалеко.

Галочко, усе готово! Можемо тебе вже покласти в лікарню

- Ну, якщо почнуться перейми - зразу сюди.

- А коли почнуться?

- За день, два. А може, й уночі.

Галина живе в Києві останні шість років. Вчиться в Університеті народного господарства і працює підприємцем. 2,5 року тому народила доньку Софійку. Не хоче залишати її саму тому спішить додому. Якби в жінки був підвищений тиск чи набряки, її госпіталізували б. А так лікар відпускає Галину:

- Пологи завжди закінчуються краще, коли починаються спонтанно, коли жінка "з коліс" поступає.

12.10

Поверхом вище в післяпологовому відділенні перед дверима однієї з палат чекає 39-річний Сергій Гурський. Медсестра приносить йому щойно народженого сина. Хлопчик важить 4,250 кг.

- Працюю в Міністерстві внутрішніх справ, - розповідає чоловік. - Маленький, не бійся, не бійся... Перша дитина моя. Хотів хлопчика. Мамі трошки непросто було його родити. Назвемо, певно, Олексієм. Олекса ж теплий іде. Щоб і він такий був. Да, масік? Зараз ляжем.

На цьому ж поверсі - відділення для догляду за недоношеними дітьми. Зараз бокси порожні. У звичайному медичному ліжку спить новонароджений хлопчик. Його матері робили кесарів розтин, і вона відходить від наркозу.

- Трошки треба почекати, вся хімія має вийти в неї з організму, - кажуть медсестри. - За кілька годин понесемо годувати.

12.45

Пологовий блок теж на другому поверсі. У залі N3 із п'ятої ранку сидять 34-річна Тетяна з чоловіком Сергієм, 49 років. Перейми посилюються, кістки тазу розсуваються. Біль нахлинає й відступає кожні кілька хвилин. Сергій масажує дружині поперек. Вона народжуватиме свою другу дитину. Першій 10 років.

- Почуваюся краще, ніж хвилину тому. Ми готувалися, знаємо, що і як робити. Перший раз було страшніше, - каже Тетяна. - Нічого не знала, а зараз навчилася і дихати, і тужитися. Та й чоловік допомагає. Тоді не пускали.

Лікарі кажуть, коли чоловік присутній на пологах, знеболювальне для жінок застосовують рідше.

- У мене це третя дитина, а пологи перші, - розповідає Сергій. - Хвилююся, звичайно. Як я можу допомогти? По голівці погладити, по спинці. Я ж не лікар.

Сергій масажує дружині поперек. Вона народжуватиме свою другу дитину. Першій 10 років

У пологовій залі є крісло для жінки, крапельниця і прилади для вимірювання зросту, ваги та пульсу новонародженого. На стіні плакат із позами, в яких можна народжувати.

- Кожній жінці підходить своя позиція, - пояснює 59-річний акушер-гінеколог Олександр Курган. - Це можуть бути традиційні - на спині, на боку. Напівлежачи можна на кріслі, сидячи на табуреті - у нас є спеціальні табурети з вирізами, крісло з вирізом. Можна народити й на підлозі на маті. Як екзотика є шведська стінка: жінка висить - так їй зручніше, бо вона може легко керувати своїм тілом. До того ж напруга м'язів рук відволікає від болю.

Перейми у Тетяни почалися о дев'ятій годині. Матка розкрилася на 2 см. Народить приблизно за 2 год.

14.15

- Тату, піднесіть рушника. Починається.

Акушери збираються біля породіллі. Олександр Курган допомагає тужитися, Ірина Михайличенко зустрічатиме дитину. Біля столика для маляти чекає педіатр-неонатолог: вона фіксуватиме всі показники немовляти. Сергій нахилився біля дружини, щось нашіптує їй на вухо. Жінка стогне дедалі сильніше.

- Най тужиться. Най тужиться, скажи їй.

У пологовій залі на кілька хвилин западає тиша. По радіо тихо лунає голос Джо Дассена: Salut! C'est encore moi! - "Привіт, це всього лиш я".

Олександр Курган підтримує Тетянину спину. Знову треба тужитися.

- Ніно! Покличте педіатра!

- Зараз вдихни, ноги на себе, притискай до себе, і тужся, як при закрепах, сильно і довго, - каже акушерка. - Давай-давай-давай-давай-давай, - її голос все наростає, - тужся-тужся-тужся-тужся-тужся... Так. Видихнула плавненько, - закінчилися перші потуги. - І тут же вдих. Тут же!

Олександр Курган тисне на живіт - допомагає "вигнати плід". Тетяна не кричить, виконує всі вказівки.

- Давай, дитинко. Ніжки на себе. І тужся-тужся-тужся-тужся..... Надувай-надувай-надувай.... От-от-от-от... Молодець! - другі потуги відпускають. - І третій раз! Найсильніший. Найдовший. Давай-давай-давай-давай-давай. От-от-от-от! - майже кричить акушерка. - Молодець! Тепер відпочивай.

Тетяна щосили видихає і падає головою на чоловікові руки. Голосно зітхає. Перерва перед наступними потугами трохи довша. Усі застигли в напрузі.

- Будемо чекати. Зараз піде голівка.

- Танюш, пару разів потужишся, і народимо вже, - заспокоює Курган. - Постарайся. Затримай дихання. Ноги на себе.

Починається нова хвиля потуг. Тетяна щосили тягнеться підборіддям до живота.

- Ще-ше-ще-ще-ще-ще-ще, - знову просить акушерка. - Натискай на живіт, натискай на живіт. Давай, давай, дитинко. От-от-от-от-от-от-от... Молодець-молодець-молодець-молодець-молодець.

Тетяна не витримує і кричить.

- Маківка вийшла! - каже лікар.

Тепер болить найбільше. Дитина дійшла до статевих органів.

- Спокійно, Таню, спокійно. Ще трошки попрацюєш і народиш уже!

Жінка плаче, скавулить, потроху стихає. Півхвилини триває тиша. Потім чергові потуги.

- Зараз буде! - попереджає акушерка. - Давай вдих! Тримай-тримай-тримай, видихай плавненько. Дихай. Тепер знову! Вдих-видих! Чуєш? Вдих-видих! Вдих-видих!

Тетяна кричить ще сильніше.

- Не бий мене ногами, будь ласка... Давай-давай-давай-давай-давай. Так-так-так-так-так...

Назовні виходить голівка, за нею плечики, тепер тільки акушерка може підтримати маля і допомогти вийти. Задок і ніжки вискакують швидко. Нарешті чути дитячий крик.

- Нате вам синочка! - акушерка підіймає дитину, відтягує ліву ніжку і показує, що - хлопчик. Його кладуть породілі на живіт.

- Ой, який він хороший! - вона забула про біль, обіймає синій клубочок, накриває його пелюшкою. Дитя б'є об неї ніжками.

Від початку потуг минуло 10 хв.

У палаті різкий дитячий запах, разом із запахом крові й плаценти.

- Хатинка. Ось тут він жив, - каже неонатолог Надія Науменко, дістаючи плаценту.

Забирає хлопчика на стіл, вимірює зріст, слухає пульс, зважує. За шкалою Апгара, за якою визначають серцебиття, колір шкіри, рефлекси, тонус м'язів і дихання, дитина отримує найвищий бал - 10. Найкращий пульс для новонародженого - 120-160 ударів на хвилину. Пуповина пульсує упродовж хвилини. Коли перестає, акушерка її обрізає.

- І все-одно не можу уявити, як це все влаштовано, - каже батько. - Спочатку води відходять, потім він народжується... Як він там дихає взагалі?

- Цього разу мені сподобалося навіть більше, ніж першого, - каже Тетяна.



Другі пологи тривають вдвічі швидше

Надія НАУМЕНКО, неонатолог:


- Перші пологи тривають у середньому 10-12 годин. Другі - вдвічі швидше. Вагітній жінці не можна нервувати, бо дитина все відчуває, і намагається захиститися від її негативних емоцій, борсається в утробі. І через це, буває, народжується з обвитою пуповиною шийкою. Під час пологів відбувається нормальна деформація черепних кісточок. Якщо в дитинки пульсує джерельце на голівці, це свідчить про підвищений внутрішньочерепний тиск.



Це все - Всевишній

Ірина МИХАЙЛИЧЕНКО, акушер-гінеколог:


- Дитині болить ще більше, ніж жінці. Уявіть: вузький отвір, і вам треба крізь нього пройти - через кістки, тканини, м'язи. Ми ні за що не тягнемо. За голівку - в жодному разі, просто підтримуємо плечики, коли підійшли. Це все Всевишній. Ми тільки допомагаємо.



Дитинка витягується, як корок


Олександр КУРГАН, акушер-гінеколог вищої категорії:


- У Тані не було ніяких розривів. А часом допомагаємо дитині механічно. Щипці зараз практично не застосовуються, бо вони травматичні - це вже анахронізм. А от вакуум атравматичний. Дитинка витягується, як корок. Якщо жінці дуже боляче, трохи надрізаємо проміжність, щоб пройшла голівка.

Кесарів розтин робимо не за бажанням жінки, а тільки за показаннями - кровотеча через відшарування плаценти або клінічно вузький таз. Щойно жінка надходить, ми вимірюємо її пологові шляхи і розміри дитини і знаємо: народить вона звичайним шляхом, чи треба робити розтин.



Цифра

3500 (потрібна точна цифра) дітей народилося в Київському центрі репродуктивної медицини 2009 року

Сейчас вы читаете новость «Знеболювальне для жінок застосовують рідше, коли чоловік присутній на пологах». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть