Ексклюзивы
пятница, 04 мая 2012 11:49
Олексій Панченко
Олексій Панченко
Експерт "Першої рейтингової системи"

Режим Януковича найбільше виграв від вибухів у Дніпропетровську

Справжніх винуватців терористичної операції в Дніпропетровську 27 квітня навряд чи вдасться встановити, а отже нейтралізувати. Цьому завадять, насамперед, тотальна корупція та непрофесіоналізм у судово-правоохоронній системі. Тож варто зосередитися на суспільно-політичних наслідках теракту.

Режим Віктора Януковича найбільше виграв від вибухів, отримавши неабиякий шанс продовжити своє існування. Громадський шок після теракту дозволить владі відвернути увагу суспільства від власних тяжких помилок та зловживань.

Тепер набагато менше людей помічатимуть, наприклад, що Рінат Ахметов щотижня збільшує свій контроль над енергетикою країни. Фактичний провал Євро-2012, на який ніхто не приїде, зараз можна виправдати переляком іноземців від тероризму. А не тендерними розкраданнями чи елементарною нецивілізованістю українських міст. Можна навіть перенести чемпіонат до Польщі, хоча УЄФА поспішила заявити, що не хоче цього.

Найголовніше, тепер влада може пояснити, чому вона давно готується до терористичних нападів, які не вигідні нікому, окрім неї самої. В країні й на її кордонах немає потужних радикальних груп, які б могли чи мусили вдаватися до терору. Практично жодна країна не зацікавлена в дестабілізації України.

Навіть Росія, яку традиційно підозрюють в цьому, тепер утрималася б від тероризму. Адже наближені до Кремля банки останніми роками позичили українським підприємствам десятки мільярдів доларів. Більшість впливових країн розраховують на вітчизняний метал чи збіжжя.

Тим не менше, режим другий рік поспіль збільшує фінансування силових структур і обмежує громадянські свободи під приводом боротьби з "тероризмом" та "екстремізмом".

Закуплено тисячі автозаків і наборів для розгону демонстрацій. Ухвалені чи внесені в парламент закони, які дозволяють забирати майно, забороняти мітинги й закривати Інтернет-сайти фактично без суду.

Раніше ці кроки мобілізували громадськість на спротив, бо сприймалися як слабкість влади в умовах економічного провалу. Тепер простий людський страх перед новими вибухами може допомогти режиму провести парламентські вибори в ручному режимі.

Міністр юстиції Лавринович запевняє, що підстав для оголошення надзвичайного стану немає. Однак фактично він цілком може бути запроваджений. Поки виконавча влада повністю контролює парламент та суди, – неважливо, як вона оформить конкретні антиконституційні рішення. Важливо лише, чи громадськість дозволить виконати такі рішення коштом своїх прав та інтересів.

 

Сейчас вы читаете новость «Режим Януковича найбільше виграв від вибухів у Дніпропетровську». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

28

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть