Ексклюзивы
среда, 05 февраля 2014 13:51
Олексій Панченко
Олексій Панченко
Експерт "Першої рейтингової системи"

Влада продовжує тарифний популізм на порозі економічного колапсу

Попри бюджетну катастрофу, влада стримує, чи й знижує, тарифи для населення. Якщо Янукович піклується про свій народ – треба казати жорстоку правду про економіку. А не привчати громадян до "шари" під час революції.

Після ухвалення бюджету Києва-2014 відклали заплановане підвищення тарифів на проїзд у міському транспорті. Київська міська влада "радує" економічною неадекватністю і за нового керівника Володимира Макеєнка. Навіть в умовах гострого політичного конфлікту в столиці.

Столичні транспортники роками лобіювали перегляд існуючих тарифів, хоча б до рівня 3 грн. за поїздку (з нинішніх 1,5–2 грн). Офіційна собівартість перевезення пасажира, нагадаю, складає 4-7 грн: збитковість шалена. Навіть враховуючи, що собівартість, імовірно, дещо завищена з корупційних мотивів. Однак режим Януковича з 2010 року стримував тарифи, прагнучи завоювати прихильність киян. Як бачимо, не допомогло. Водночас збитки від поточних перевезень покривалися кредитами, допомогою з державного бюджету, а також ціною недофінансування будівництва нової транспортної інфраструктури.

Коли наприкінці 2012 року Україна увійшла в боргову кризу й міський бюджет "урізали", здорожчання проїзду стало життєво необхідне. Уже влітку почалися затримки зарплат київським транспортникам – проблема не вирішена й досі. Градоначальник Попов нарешті оголосив збільшення тарифів з 1 лютого. Однак не судилося. Невідомо, хто і як аргументував рішення закрити очі на бюджетно-транспортну катастрофу в столиці. Принаймні, заступник голови КМДА Костюк не приховує свого шоку від цього рішення.

Безтямний популізм діючого режиму виявився навіть у найболючішій паливно-енергетичній сфері: 8 січня Кабмін Азарова доручив "забезпечити зниження (!) вартості газу і теплопостачання для населення" з огляду на путінську "газову знижку". Попри зміну уряду, це скандальне рішення досі не скасоване.

Дарма, що існуючі комунальні тарифи в багатьох випадках збиткові, а їх збереження не стимулює споживачів до енергозбереження. Дарма, що грудневі домовленості з Росією масово засуджуються населенням. Дарма, що та газова знижка від 19 грудня насправді переглядатиметься ЩОМІСЯЧНО. Дарма, що борги за газ і тепло лише по Києву перевищують 2  мільярди гривень через економічно необґрунтовані тарифи, а Росії ми винні за газ вже 3 мільярди (доларів)! Влада продовжує наївно гратися з населенням в "доброго дядечка", який "дарує" послуги життєзабезпечення за смішними цінами – навіть на порозі громадянської війни.

Якщо Віктор Янукович насправді піклується про свій народ (як каже в своїх промовах), треба негайно припинити популізм. І сказати цьому народу жорстоку правду. Україні вже не уникнути економічної катастрофи, яка назрівала ще з минулої весни. Зачепить усіх, незалежно від ставлення до Євромайдану та участі в його придушенні. Все подорожчає, в кожного українця стане менше вільних коштів; когось треба буде рятувати від голоду. Якщо громадяни хочуть зберегти тепло й воду в оселях, транспорт на вулицях – тепер мусять платити за це, самі й дорого.

Причому це не "ціна революції", а плата за роки дитячого постсовітського закривання очей на економічні реалії. А привчати громадян до "шари" під час революції – безвідповідально й аморально.

Сейчас вы читаете новость «Влада продовжує тарифний популізм на порозі економічного колапсу». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть