Ексклюзивы
четверг, 19 мая 2011 16:58
Олексій Панченко
Олексій Панченко
Експерт "Першої рейтингової системи"

Янукович потроху робить з СБУ суперслужбу

Президент підписав закон № N3266-VI щодо "арешту активів, що пов'язані з фінансуванням тероризму". Згідно з ним, Служба безпеки України зможе в спрощеному порядку отримувати судове рішення про арешт відповідного майна чи бізнесу. Невідомо, наскільки ці повноваження допоможуть боротьбі з реальним тероризмом. Проте ясно, що з їх допомогою СБУ зможе легко "перекривати кисень" будь-якому підприємству, організації чи громадянину.

Останні три тижні, як відомо, минули в обговоренні двох примітивних провокацій: навколо "прапора перемоги" та голодування одного політикана (ув'язненого його колишніми соратниками). Журналісти зазначали, що ці провокації відволікають увагу суспільства від справді важливих процесів. "Антитерористичний" закон Януковича – саме такий непомічений громадськістю процес.

Найцікавіше в законі те, що суд про арешт "терористичних" активів відбуватиметься дуже швидко й без повідомлення власника цих активів. А сам арешт може навіщось накладатися на невизначений (!) термін. Вочевидь, СБУ очікує нападу безсмертних терористів-іншопланетян. Фахівець розуміє, що таким арештом можна легко "вбити" будь-який бізнес, проект, чи й зруйнувати життя сім'ї. Навіть якщо заарештоване майно згодом повернуть. При цьому ознаки "терористичних активів" у законодавстві чітко не виписані. Юристи додадуть, що й чіткого визначення "тероризму" ніде немає. Зате розкажуть, що СБУ останній рік стромляє носа до будь-яких кримінальних справ. Навіть до тих, які їй непідслідні за законодавством та логікою.

Боюся, що "терористичними активами" можуть виявитися незалежні газети, інтернет-сайти, офіси опозиційних партій. А також неурядові організації, міжнародні доброчинні фонди та посольства розвинених країн. Чи просто квартири та авта активістів, незгодних із владою. Це було б логічно. Наприклад, в урядовому проекті Воєнної доктрини України критика на адресу влади прирівняна до зовнішньої збройної загрози. Пересічні "регіонали" неодноразово давали зрозуміти, що будь-який опозиціонер є ворогом держави. "Ворог" названий, ознаки "терориста" розпливчасті. Чому б цьому ворогові не бути терористом?

Антитерористичні новації Януковича – не перший крок на шляху підозрілого розширення повноважень СБУ. У квітні підписано закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України з питань міграції". Той документ також надає спецслужбі дивні повноваження, які легко використати проти опонентів влади.

Ймовірно, "регіонали" копіюють досвід путінської Росії, яким вони захоплюються. Кремль, під приводом протидії тероризму та екстремізму, фактично заборонив діяльність опозиції й надав ФСБ суперповноваження. Правда, терористичних актів та міжетнічних зіткнень в Росфедерації відтоді щороку більшає… Сподіваюсь, в Україні подібна боротьба з тероризмом не призведе до його активізації. Хоча фахівці знають, що кілька дрібних терактів у нас лишаються нерозкритими або ж з невстановленими організаторами.

А ще злі язики брехатимуть, що Служба безпеки хоче через "тероризм" захоплювати привабливі підприємства та об'єкти. Чи придушувати бізнеси, незгодні з економічними рішеннями влади. Заможні нардепи-"тушки", які голосують за підозрілі повноваження СБУ, одного дня можуть самі виявитися "терористами" – разом зі своїми заводами, агрокомплексами та нерухомістю. Потім кусатимуть лікті, як їхні російські колеги-олігархи.

Сейчас вы читаете новость «Янукович потроху робить з СБУ суперслужбу». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

17

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть