Ексклюзивы
понедельник, 18 июля 2011 19:39
Андрій Новак
Андрій Новак
Голова Комітету економістів України, Проректор Європейського Університету

Добре, якщо матимемо курс 10 гривень за долар

У п'ятницю 15 липня на сайті Національного банку України оприлюднили аналітичний звіт, у якому йдеться, що курс гривні до долара через 12 місяців буде становити близько 8,3 гривні за долар.

Те, що Нацбанк визнає таким чином падіння гривні, - це вже є визнанням складної зовнішньоекономічної ситуації в Україні.

Цьогорічне становище в Україні нагадує мені передкризовий період 2008 року. Тоді так само падала гривня, Нацбанк це визнавав, зростав держборг і ціни на товари. Так само зростало негативне сальдо. Зараз воно складає 4,5 млрд доларів. Це означає, що в Україні імпорт перевищує експорт на цю суму.

До того ж, динаміка збільшення імпорту теж у рази перевищує прискорення зростання експорту. Наша економіка вже 4 роки перетворюється із експортоорієнтованої на імпортозалежну. І вже не таємниця, що наша держава імпортує продукти харчування, що взагалі є абсурдним. Попереднім урядом закуповувалося м'ясо, діючим Кабміном — гречка, цукор та інші товари, які виробляються в Україні.

Поряд з цим зараз відбувається скорочення експорту чавуну, сталі, феросплавів, хімічної продукції.

Якщо експорт скорочується, потрібно вживати якихось заходів. Недостатньо просто підтримувати ці галузі на державному рівні, що у нас і робилося попередні 14 років, коли гривня 5 разів девальвувала. Якщо подивитися на наш експорт, то це здебільшого сировина: зерно, металопрокат і хімікати у чистому вигляді. Підтримання урядом таких галузей, означає бачити Україну як сировинний придаток. Це є неправильна політика. Саме діючий і попередній уряди завели Україну на таку дорогу.

Проте цього року ситуація в Україні набагато складніша через додаткові, фактори, яких тоді не було.

По-перше, постійно зростає і так величезний державний борг України. Зараз він становить близько 470 мільярдів гривень, а на кінець року має складати 533 мільярди гривень. Уряд вже чекає не дочекається наступної позики, бо зрозуміло, що без неї падіння гривні прискориться, а ситуація в країні може стати непрогнозованою. Нинішній борг України становить більше ніж 2 річні державні доходи. Нагадаю, минулорічні доходи бюджету склали 240 мільйонів гривень.

По-друге, в Україні зараз надшвидкі темпи інфляції. Тут варто звернути увагу не на ті цифри, які оприлюднює Держкомстат, а на реальні. Офіційна статистика каже, що інфляція зараз менша 10 відсотків. Після таких даних зрозуміло, що у нас в країні й досі такі методи обчислення, як у радянські часи, коли оприлюднене зовсім не відповідає реальному. А якщо ж ми візьмемо 4 основні групи товарів: харчування, ліки, проїзд і комунальні послуги, якими користується переважна більшість українців, то побачимо, що ціни на них щомісяця зростали, тобто інфляція за півроку в Україні сягнула 45 відсотків.

Якщо восени ці два фактори зійдуться разом із негативним сальдо, то ми отримаємо повторення ситуації осені 2008 року. Тоді сумніваюся, що буде заявлений Нацбанком курс гривні. Добре, якщо матимемо курс 10 гривень за долар.

 

Сейчас вы читаете новость «Добре, якщо матимемо курс 10 гривень за долар». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

22

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть