Ексклюзивы
понедельник, 21 мая 2012 20:00
Віктор Небоженко
Віктор Небоженко
Керівник соціологічної служби "Український барометр", політолог

Європа поставила хрест на режимі Януковича

Заяви Віктора Януковича про те, що Україна відповість на критику з боку Євросоюзу - це блеф. Це навіть не дипломатичний, а скоріше психологічний блеф, який б'є не по меті, тому що Європа знає "реальну політику", тобто, хто сильніший, той і диктує свої умови. Це більше такий провінційний хід: ми щось говоримо, а Європа повинна це сприймати як меседж. Але він просто не дійде, ні до столиць, ні навіть до послів в Україні. Така заява швидше розрахована на внутрішнє використання для того, щоб заспокоїти громадськість, яка відчуває, що Європа все далі і далі віддаляться від України в міру зміцнення влади президента Януковича.

Навіть якщо Україна і спробує якось відповісти на критику, Європа вже не повірить його словами, тому там будуть вимагати конкретні документи, рішення Верховної Ради, укази президента, а він цього робити не буде. Він відговорюється вічно такими ось "глибокодумними" виразами. Вони хороші, якщо ти лідер світової держави, де твої слова повинні підхоплювати, інтерпретуватися політиками інших країн. Але коли ти слабкий і навколо тебе євробойкот, робити глибокодумний бліц, наврядчи це вдала стратегія.

Крім того, Європа не знає таких слів як пауза, про що раніше вже говорив президент. Якщо у нас пауза з Європою, то у нас повинна бути активізація діяльності з Росією. Але у нас виходить пауза всередині країни, пауза з реформами, пауза у взаєминах з Європою і пауза у взаєминах з Росією. А де ж у нас тоді розмова якась? Виходить, що у нас навколо мовчання?

ЧИТАЙТЕ ТАКЖЕ: Власть нагло и примитивно разговаривает с Брюсселем - "бютовец"

Європа вже, грубо кажучи, поставила хрест на режимі Януковича і вона вже просто вичікує зміни обставин. Світова криза триває. Незрозуміло якою ціною потрібно тримати курс гривні. Європа все це знає. Я не думаю, що будуть якісь особливі виступи з боку як України, так і Європи. Але ми самі повільно рухаємося до самоізоляції.

Янукович заявляє, що ніякої ізоляції немає і з жодною країною відносини не погіршилися. І це знову висловлювання для внутрішнього користування. Я не думаю, що такі речі він собі дозволить говорити при лідерах великих країн. Це для нас, для населення, для парламентської більшості, для співробітників Адміністрації президента. Ось на кого розраховані такі заяви.

ЧИТАЙТЕ ТАКЖЕ: "Подтверждения политического бойкота со стороны ЕС нет" - министр иностранных дел

Щоб змінити взаємини з Європою, потрібна, в першу чергу, інтенсивна дипломатична діяльність. А у нас одне з найгірших по роботі міністерств у Кабінеті міністрів - це міністерство закордонних справ. Тому що прем'єр-міністру Азарову доводиться виконувати роботу за міністра закордонних справ Грищенка. Все це виходить дуже незграбно, коли він починає розмірковувати про міжнародні речі, але це результат того, що не працює МЗС.

Сейчас вы читаете новость «Європа поставила хрест на режимі Януковича». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

45

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть