Ексклюзивы
среда, 07 марта 2012 12:51
Віктор Небоженко
Віктор Небоженко
Керівник соціологічної служби "Український барометр", політолог

Янукович кидає тінь на всі шість років правління Путіна

Представники Європейського Союзу заявили, що ЄС не зможе просунутися в справі укладання угоди про асоціацію з Україною, якщо українська влада не змінить свого ставлення до справи екс-прем'єра Юлії Тимошенко. Треба віддати належне європейцям – вони достатньо хитро "заганяють в кут" Віктора Януковича, відчуваючи, що він не розуміє деталей. Вони не сперечаються, що Тимошенко може бути в чомусь винна, а говорять про вибіркове правосуддя, що у світі вважається дуже поганою ситуацією. Крім того, пояснюють, що вибори не можливі без опозиції, коли її лідер знаходиться за ґратами. Вимагають від Януковича такого, в чому вони сильні. А він взагалі не відчуває різниці між політикою та правом.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Дві третини українців вважають, що Тимошенко посадили через політику - опитування

Президент казав, що головна проблема Тимошенко в тому, що вона плутає юридичний процес над нею з політикою. Але не вона це робить. Він не зрозумів, що тепер опинився затиснутим між недосконалістю права, міжнародною політикою і своїми можливостями впливу.

Янукович на Заході виконує дуже брудну роботу – звинувачуючи Тимошенко, він кидає тінь на легендарного плачучого президента Росії Путіна та всі його шість років правління. Такого не буває, щоб двоє брали участь у якійсь справі, один отримав за це сім років в'язниці, а інший – 60% електорату на виборах. Тепер та ж Ангела Меркель може сказати: Зрозуміло, Юля – не подарунок, але як вийшло так, що вона – злочинниця, а ти – герой?! Янукович цього не може збагнути.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Президент припиняє гру в євроінтеграцію

Вже зараз на повну потужність Європою застосовуються санкції. Австрія передала особисту інформацію про місце проживання та рахунки сина Миколи Азарова. Також ніхто не звернув увагу, що найбільша фракція Партії регіонів вже нікуди за кордон не їздить. Завершилася знаменита велика парламентська халява, коли величезні натовпи депутатів кудись від'їжджали. А віце-прем'єри та міністри не їздять до Брюсселю чи в Америку. Їх викликають виключно для чинення тиску. Я вже не кажу про профілактичні бесіди, на кшталт: ось у вас була власність на півдні Франції, а зараз її можуть відібрати. За останній час сім'я Януковича стала дуже багатою, але ми не бачимо ні одного закордонного інвестора, який би хотів мати бізнес-справу із нею.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Угоду про асоціацію кинули до в'язниці, й українська влада тримає ключ - Європейські дипломати

Навколо нашого президента зростає кількість людей, які не прагнуть покращити його життя. Якщо щось із Тимошенко станеться, то це не буде наказом президента, який скаже: "Як вона мені набридла - давайте щось вирішувати". Це може зробити по дурості хтось із його оточення. Тоді ми матимемо весь комплекс проблем, тому що не можна з будь-якого приводу знищувати людину, яка набрала на президентських виборах половину голосів. Тоді втрачаються загальні правила гри. Реакція населення та нових політиків буде жахливою.

Потрібно думати, а що в такому разі зробить наступна влада з цими хлопцями? Вони ж тоді всі сядуть на лаву підсудних, будуть перебувати у концтаборах, відбудеться люстрація донецьких, заборона партії. Нам загрожує отакий відкат від того, що він "закручує гайки" аж до поломки всього механізму.

Сейчас вы читаете новость «Янукович кидає тінь на всі шість років правління Путіна». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

14

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть