Ексклюзивы
среда, 11 декабря 2013 15:18
Мирослав Маринович
Мирослав Маринович
Правозащитник, один из основателей Украинской Хельсинкской Группы

Уряд і президент ввели народ у тяжку кризу

У ніч проти середи "Беркут" спробував розігнати табір антиурядових протестів на Майдані Незалежності, розібравши барикади та наметове містечко, а вранці міліція намагалася взяти під контроль приміщення КМДА. Забарикадовані там мітингувальники з вікон поливали спецпідрозділи водою з пожежних шлангів. Згодом міліція відступила.

Прем'єр-міністр Микола Азаров заперечив застосування сили до мітингувальників у центрі Києва. Він пояснив це розчищенням доріг. А глава МВС Віталій Захарченко запевнив людей, що силового розгону протесту на Майдані не буде.

Влада чинить жахливо, бо це все суміш брехні, лукавства і цинізму. З одного боку вона дає офіційне пояснення діям вночі: хотіли розчистити проїжджу частину. Але ж це треба було робити вдень, оскільки закон забороняє робити це вночі. І коли уряд вдається до нелегітимних дій, ще й роблячи це в жорстокий спосіб, при цьому звинувачує інших в порушенні закону, то це вже нікуди не годиться. Таким чином влада ставить себе поза рамками закону.

Не можна розчищати вулиці, виганяючи "Беркут", який жорстоко розправляється із мирними демонстрантами. Те, що розказують свідки побиття, просто вражає, адже це не розчищення вулиць, казна що. А те, що говорить прем'єр Микола Азаров, то чистісінька брехня. Робити це під покровом ночі - це жахливо. Один англійський журналіст написав, що тільки злодії і грабіжники чинять злочини вночі, а ще український президент.

Такі дії влади можуть привести лише до ескалації напруги, бо народ не може погодитися із тим. Громадяни просто мусять протистояти такому нелюдському способу керування країною. Я вже мовчу про те, що це недемократично.

Вчора нинішній президент мав шанс розпочати процес діалогу із суспільством. До цього його закликали три колишні президенти України, а також ініціативна група "Першого грудня" - мудрі особи країни. Також закликали західні партнери, але він не дослухався до цього. Навіть складно зараз уявити, що йому треба зробити, навіть не щоб повернути довіру, а хоча б налагодити мирне вирішення політичної кризи.

Через це я взагалі втратив здатність розуміти дії чинного глави держави. Здається, що вони не втрачають жодного шансу задіяти найгірший варіант. Можливо, так і задумано. Можливо, потім історія скаже, що просто виконувався кремлівський сценарій дезінтеграції України.

Звичайно, що треба шукати розв'язання кризи, тому нехай би президент зробив те, до чого його закликали від самого початку після побиття перших демонстрантів на Майдані. Мусить піти у відставку цей уряд. І це стане першим кроком до заспокоєння людей. Окрім того, потім мають бути оголошені дострокові вибори. Влада також мусить вибачитись перед народом і покарати винних у побитті людей, особливо "звірів" з "Беркуту".

Звичайно, невідомо чи піде на це Янукович, але на сьогоднішній день в глобалізованому і цивілізованому світі немає одноосібної влади, яка би могла чинити все, що їй завгодно. Тому, переконаний, що на главу держави Захід чинитиме тиск. Зокрема, знаємо, що вже Канада близька до введення санкцій. Але ж гірше, ніж шкодить цей уряд українцям не може бути, адже він поставив Україну на межі дефолту. Для чого їм іноземні позики? Щоби половину вкрасти. А це недопустимо. Народ ввели в непростий процес, в тяжку кризу. І це зробив уряд, і президент.

Щодо компромісу, то все залежить від влади. Це було важливо вчора, сьогодні ще більш важливо. Зараз влада має зробити все, щоби знайти спільну мову із обуреними людьми. Влада має схаменутись.

Сейчас вы читаете новость «Уряд і президент ввели народ у тяжку кризу». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть