Ексклюзивы
вторник, 14 июня 2011 10:15
Вадим Карасьов
Вадим Карасьов
Директор Інституту глобальних стратегій, один з лідерів партії "Єдиний центр"

За цієї влади не дізнаємося правди про отруєння Ющенка

Генпрокуратура не закриватиме справу про отруєння екс-президента Віктора Ющенка. Він погодився здати додаткові аналізи. Ющенко, як президент і людина, хоче знати, хто його отруїв у 2004 році. Справа про отруєння за попереднього керівництва Генпрокуратурою фактично вже була доведена до кінця, коли нею займалася слідча група Галини Климович. Проблема тільки в тому, як проводиться розслідування. Мають бути долучені експерти міжнародного рівня, а не тільки українські. Існують побоювання, що наша експертиза може бути схильною до побажань тих, хто буде вести слідство.

У влади немає політичної волі для розкриття справи, щоб всі дізналися, хто отруїв, і назвати тих, хто це зробив. Якщо отруєння було, то що? Влада ж хоче довести, що його не було. На це воля є. Тому влада і сприяє різним розмовам, в наслідок чого виникають все нові спекуляції. Ющенко не хоче бути заручником цієї нової гри. Йому не треба відмовлятися від розслідування. Спекуляції є і надалі будуть, тому важливо співпрацювати зі слідством. Якщо Ющенко буде ухилятися, то створюватиметься враження, що він боїться. Але він побоюється іншого – що чесного слідства не буде. З самого початку буде викривлене правосуддя.

Не думаю, що ми зможемо дізнатися щось нове в ході розслідування. Реально повноцінну правду ми дізнаємося, коли в Україні буде інша влада – демократична та прозора, яка б встановила верховенство права. Треба, щоб в країні правили закони, а не люди, клани, групи та команди. Коли буде обрано нове керівництво держави – немає різниці. Справа не в цьому. Сьогодні судова гілка влади і правоохоронні органи фактично вмонтовані у владну вертикаль, є її залежними чиновниками. Через це справжню ситуацію ми не побачимо. Навіть якщо це буде правда, ми їй не повіримо.

Хто зараз вірить, що прокуратура діє рамках закону? Ніхто. Як і колишній президент. Він може довіряти тільки незалежному та справедливому судочинству, прокуратурі, яка не є політизованою, і не знаходиться в руках влади. Тому не має значення, чи домовлялися Ющенко та Янукович фактично чи гіпотетично щодо розкриття справи.

Сейчас вы читаете новость «За цієї влади не дізнаємося правди про отруєння Ющенка ». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть