Ексклюзивы
среда, 06 июня 2012 11:11
Ірена Карпа
Ірена Карпа
Українська письменниця, співачка, журналістка

Мовне питання — це бутафорська кістка електорату

5 червня під Верховною Раду відбувся протест, який мав на меті запобігти прийняттю мовного законопроекту Колесніченка-Ківалова. Такі протести допомагають протидіяти владі. Ми повинні виходити з інтернету на вулиці, щоб продемонструвати наше фактичне, а не тільки віртуальне обурення. Я взагалі не визнаю цю владу. Це узурпатори, з якими абсолютно немає сенсу вести переговори. Закони у нас працюють лише для тих, кому це вигідно. Тому громадяни повинні брати ініціативу у свої руки.

ФОТОРЕПОРТАЖ: Бійка під ВР - беркутівці пройшли по людях

Дуже показовою є ініціатива проголошення незалежності Гостинного двору, коли кияни показали, що їм не байдуже те, що буде відбуватися з нашою історичною спадщиною. Ми можемо це окупувати і захищати від загарбників, які ніяк не можуть нажертися грошима. Тому хотілось би саме такі випадки поширювати по Україні. Це приклад того, коли влада належить громадянам. Коли все відбувається спокійно, мирно, без насильства, без провокацій, як це було на акції за українську мову.

Видно було, що перебранці нападають на міліцію під виглядом протестувальників із проукраїнського боку, щоб далі ініціювати цей розкол, щоб провладні медіа показали, що всі ми тут фашисти, нацики, які намагалися побити їхніх бідолашних прихильників із Донбасу. Ненависть до цієї влади у нас спільна. Вони тут не протримаються довше, ніж наступні вибори.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Мовний законопроект" покликаний нарешті урегулювати хаос - Ківалов

Вже коням зрозуміло, що все це — нахабна спекуляція. Вона розрахована на електорат, який звик ніколи не думати сам за себе, а тільки "їсть" все, що йому доходить у безкоштовних газетах, показують по телевізору. Хоча, здається, навіть до цих дійшло, що все це брехня, що їх обманули, що їм кинули зараз цю фальшиву бутафорську кістку з російською мовою. Однак це жодним чином не поправить становище Партії регіонів.

Основна боротьба — в нашій щоденній активності. Я, як розмовляла українською з дитинства, так нею і буду розмовляти. І мені плювати, що вони там приймуть, які закони. Людину, яка принципово не хотіла говорити українською мовою, не змусиш якоюсь насильницькою українізацією нею заговорити. Вона буде плакати, скиглити і далі калічити цю мову, як Азаров. Тому це справа кожного з нас: продовжувати розмовляти українською, не прогинатися, не переходити на російську, щоб комусь полизати дупу. Це справа особистої сили, харизми і самоіндефікації. Я продовжуватиму писати книжки українською, продовжую писати статті українською, я навіть роблю знижки тим медіа, які замовляють у мене україномовний матеріал. Музиканти продовжать писати свої пісні українською. Нам байдуже, що це вважатиметься неформатом.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Мета "мовного" закону — загострити ситуацію так, щоб можна було вводити надзвичайний стан — Попович

Те, що спекулюють законами — це, звичайно, тупо. Водночас, мені приємно бачити нормальні обличчя людей різного віку, які приходять на протести. А з іншого боку барикад люди стоять за нещасні копійки, бо вони бідні, з голоду помирають. Ми собі на свій шматок хліба заробимо. Переможемо саме тому, що стоїмо за ідею і за власну гідність, а не просто за те, щоб комусь продатися за шматок ковбаси.

Існує величезна проблема з українською мовою. Подивіться, скільки є глянцевих журналів українською, скільки питомого кінематографу українською. Подивіться, скільки продається україномовних книжок, а скільки російськомовних. Коли люди зрозуміють, що мова є одним із найсильніших засобів нашої колонізації — тоді і настане якесь просвітлення в головах..

Російська мова — це пережиток Радянського Союзу і подальших ганебних пластів нашої історії. Якщо ми будемо думати як нормальні українці, а не хохли, то будемо існувати.

Сейчас вы читаете новость «Мовне питання — це бутафорська кістка електорату». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

117

Оставлять комментарии могут лишь авторизированные пользователи

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть