Ексклюзивы
понедельник, 26 августа 2013 10:54
Гунько Олександр
Гунько Олександр
Гунько Олександр

Ксенофобія щодо українців шириться по Росії

Нещодавно мене здивував інститутський друг Євген. Він приїхав до Херсона з Пермської області ще 18-річним. Закінчив інститут, відпрацював належні 3 роки учителем російської мови в селі. Повернувшись до Херсона, влаштувався двірником, щоб отримати службову квартиру. Був одруженим, але недовго. Потім подався в газету менеджером. А 12 років тому повернувся до Росії. Тепер приїхав на тиждень у відпустку з молодою дружиною. Ми спілкувалися кілька годин. Торкнулися і політики.

- Ти поясни мені, на якого хріна вам той Євросоюз? - спитав безапеляційно Женя.

- А вам що з того? - відповів я запитанням.

- Я не хочу, щоб між нами стояв якийсь Жан чи Курт.

Мене це приголомшило. Адже це сказала людина, що прожила майже три десятиліття в Україні. Та й батько Євгена був українцем із Херсонщини. Схоже, що ксенофобія російського керівництва щодо України передається усім росіянам.

Історія з цинічним убивством донецьких рибалок працівниками ФСБ Росії показова. Вони ганялися за своїми жертвами, як мисливці на полюванні.

Знайома розповіла про інший випадок, який стався у Херсоні. На пасажирський теплохід разом з відпочиваючими піднялися троє гостей з Росії. Вони відразу підійшли до одного з матросів з претензіями. Гостям не сподобалося, що на судні були наклеєні плакати з тризубом, висів прапор України, та символіка партії "Свобода" — прапорець та календар з портретом Олега Тягнибока.

- Снимите это немедленно! - закричали гості. - Это разжигание вражды между народами!

Матрос виявився не з лякливих. Він популярно пояснив "братам-слов'янам", що це символіка України, затверджена Конституцією нашої держави. А стосовно "бандерівщини", то партія "Свобода" є парламентською, як і Партія регіонів, символіка якої наклеєна, навішана, начеплена повсюду. І взагалі, шановні, керувати будете у себе в Москві, а тут відпочивайте.

- У нас везде связи, завтра вы уже не работаете! - пригрозили москвичі.

Наступного дня на теплохід прибіг заступник начальника адміністрації портів і почав з криком зривати символіку зі стін.

- Тут має висіти портрет Леніна! А ти навіщо хрестик нап'ялив? Ти що, в Бога віруєш? Все, негайно пишіть заяви на звільнення за власним бажанням!

Ніхто не бажав писати заяви, тим більше через забаганки невгамовних "гостей". Наступного дня команді заборонили виходити в рейс, але після переконливих заперечень капітана, який працює в порту понад 40 років, теплохід випустили в рейс. Щоправда, наказали написати заяви на звільнення за власним бажанням, але без дати.

Найсумніше, що наші можновладці й чиновники проявляють ось таку хохляцьку вдачу і не можуть відстояти своїх громадян та гідність держави. Донецького рибалку хочуть судити в Росії за браконьєрство. Херсонських моряків можуть у будь-який момент звільнити з роботи на догоду москвичам своє ж начальство. А росіяни досі не можуть зрозуміти, чому ми не хочему в їхні "братні" обійми.

 

Сейчас вы читаете новость «Ксенофобія щодо українців шириться по Росії». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

195

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть