понеділок, 26 серпня 2013 10:54
Гунько Олександр
Гунько Олександр
Гунько Олександр

Ксенофобія щодо українців шириться по Росії

Нещодавно мене здивував інститутський друг Євген. Він приїхав до Херсона з Пермської області ще 18-річним. Закінчив інститут, відпрацював належні 3 роки учителем російської мови в селі. Повернувшись до Херсона, влаштувався двірником, щоб отримати службову квартиру. Був одруженим, але недовго. Потім подався в газету менеджером. А 12 років тому повернувся до Росії. Тепер приїхав на тиждень у відпустку з молодою дружиною. Ми спілкувалися кілька годин. Торкнулися і політики.

- Ти поясни мені, на якого хріна вам той Євросоюз? - спитав безапеляційно Женя.

- А вам що з того? - відповів я запитанням.

- Я не хочу, щоб між нами стояв якийсь Жан чи Курт.

Мене це приголомшило. Адже це сказала людина, що прожила майже три десятиліття в Україні. Та й батько Євгена був українцем із Херсонщини. Схоже, що ксенофобія російського керівництва щодо України передається усім росіянам.

Історія з цинічним убивством донецьких рибалок працівниками ФСБ Росії показова. Вони ганялися за своїми жертвами, як мисливці на полюванні.

Знайома розповіла про інший випадок, який стався у Херсоні. На пасажирський теплохід разом з відпочиваючими піднялися троє гостей з Росії. Вони відразу підійшли до одного з матросів з претензіями. Гостям не сподобалося, що на судні були наклеєні плакати з тризубом, висів прапор України, та символіка партії "Свобода" — прапорець та календар з портретом Олега Тягнибока.

- Снимите это немедленно! - закричали гості. - Это разжигание вражды между народами!

Матрос виявився не з лякливих. Він популярно пояснив "братам-слов'янам", що це символіка України, затверджена Конституцією нашої держави. А стосовно "бандерівщини", то партія "Свобода" є парламентською, як і Партія регіонів, символіка якої наклеєна, навішана, начеплена повсюду. І взагалі, шановні, керувати будете у себе в Москві, а тут відпочивайте.

- У нас везде связи, завтра вы уже не работаете! - пригрозили москвичі.

Наступного дня на теплохід прибіг заступник начальника адміністрації портів і почав з криком зривати символіку зі стін.

- Тут має висіти портрет Леніна! А ти навіщо хрестик нап'ялив? Ти що, в Бога віруєш? Все, негайно пишіть заяви на звільнення за власним бажанням!

Ніхто не бажав писати заяви, тим більше через забаганки невгамовних "гостей". Наступного дня команді заборонили виходити в рейс, але після переконливих заперечень капітана, який працює в порту понад 40 років, теплохід випустили в рейс. Щоправда, наказали написати заяви на звільнення за власним бажанням, але без дати.

Найсумніше, що наші можновладці й чиновники проявляють ось таку хохляцьку вдачу і не можуть відстояти своїх громадян та гідність держави. Донецького рибалку хочуть судити в Росії за браконьєрство. Херсонських моряків можуть у будь-який момент звільнити з роботи на догоду москвичам своє ж начальство. А росіяни досі не можуть зрозуміти, чому ми не хочему в їхні "братні" обійми.

Зараз ви читаєте новину «Ксенофобія щодо українців шириться по Росії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

195

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути