Ексклюзивы
четверг, 25 сентября 2014 17:23
Георгій Учайкін
Георгій Учайкін
Голова наглядової ради ВГО "Українська асоціація власників зброї"

Молодовани ходять з пістолетами з 1994 року, а в нас досі немає закону про зброю

У Верховній Раді досі не можуть ухвалити закону про зброю, який би передбачав право українців на придбання та приховане носіння короткоствольної нарізної вогнепальної зброї для самозахисту. Тим часом Україна залишається єдиною європейською країною, де питання придбання, володіння, зберігання та застосування, а також контролю у сфері обігу вогнепальної зброї є неврегульоване відповідним законодавством.

Потрібно надати законодавче врегулювання статусу обігу зброї серед населення і демонополізувати Міністерство внутрішніх справ у цьому сегменті діяльності. Наслідком стане скорочення штату міністерства. І нехай вони займаються своєю професійною діяльністю - профілактичною і оперативно-розшуковою. А захищати себе ми будемо самостійно.

Де-факто зброя в Україні легазізована. Страшна і небезпечна - це мисливські рушниці і карабіни. Має з'явитися закон, який врешті-решт врегулює стосунки поміж власником зброї, державою та суспільством - хто, з якого віку та якою зброєю може нею володіти. Цей закон повинен створити, перш за все, засади для потужної системи підготовки майбутнього власника зброї, позбавити МВС монополії, забрати в них повноваження з ініціювання діяльності підприємств, які займаються продажем зброї, навчання людей. Потрібно вивести систему підготовки майбутнього власника зброї з юрисдикції МВС, створити єдиний державний реєстр власників зброї. І таких питань дуже багато. Але головне - люди повинні отримати право на володіння короткоствольною нарізною зброєю. Тобто, звичайними пістолетами та револьверами.

Травматичної зброї, яка фактично є головною ознакою цієї гнилої корупційної системи (побудованої навколо обігу зброї міністерства внутрішніх справ) треба позбутися. Травматична зброя українцям просто не потрібна взагалі. Вона не потрібна, хоча б з огляду на те, що ми не можемо елементарно встановлювати власника такої зброї, який здійснив злочинний постріл. Бо на кулі, на приклад, не лишаються відбитки крізь проходження каналу ствола. Натомість, на металевій кулі завжди залишаються такі відбитки. І якщо ми перед цим зробимо правильну і повністю легальну процедуру продажу, то всі зразки куль можуть показати нам хто вчинив постріл, або відповідний злочин. І ця система працює абсолютно в усьому світі.

Хочу нагадати, що тільки в Україні немає закону про зброю. Європейські країни мають зтакі закони. Молдовани ходять з пістолетами з 1994 року. А в нас ще продовжуються якісь останні спроби з боку МВС, яке фактично є антизброярським лобістом і заробляє на цьому просто непристойні гроші, намагається втримати у своїх руках монополію і позбавити українців права захищати себе самостійно. Тримати пістолет вдома - набагато спокійніше і дешевше, ніж утримувати 330 тисяч дармоїдів-міліціянтів, за яких бюджет платить десятки мільярдів гривень щороку. Відповідно, це гроші які йдуть з кишень платників податків, тобто наших.

Ми повинні мати пістолети і самостійно вирішувати, коли нам захистити власне життя, а не чекати на час реагування міліції. І чи встигнемо ми позвонити до них по телефону взагалі?

Немає чого слухати нісенітниці, що українці нап'ються і один одного перестріляють. Ніхто нікого не перестріляє. Весь світ не перестріляв і українці не перестріляють. Ми - вихована, чемна, волелюбна нація і ми повернемо собі споконвічне право захищатися самостійно.

З іншого боку, ми маємо говорити лише про законний обіг зброї, а не про вільний. Бо у людей може скластися враження: спокійно прийшов, взяв пістолет і пішов. Або купив як картоплю чи молоко в гастрономі. Ні. І це є принциповим моментом. Водночас, ця Рада ( яка де-юре існує, а де-факто з листопада минулого року - ні) не здатна нічого ухвалити. А рівень зовнішньої і внутрішньої загрози в Україні збільшився просто в рази. Буде наступна Рада, будемо на неї тиснути. Вичавимо з них цей закон. Нікуди вони не дінуться. А поки не сформувався новий склад Ради, ми просто з неділі починаємо на рівні громадськості підписувати листа президенту. І подивимося, як він буде реагувати на звернення.

Для нас сьогодні більше не існує моментів, які б нас стримували в тиску на владу. Країна захлинулася в крові і захищати громадян нема кому. Міліція зрадила повністю свій народ - 90% цих негідників повіддавали свою зброю сепаратистам. Ми навіть не хочемо про це чути. Це наша країна, це наше життя, ми будемо захищати і власне життя і власну країну. Нехай готуються до того, що закон буде ухвалений дуже скоро.

Сейчас вы читаете новость «Молодовани ходять з пістолетами з 1994 року, а в нас досі немає закону про зброю». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть