Ексклюзивы
суббота, 18 августа 2012 10:31
Геннадій Москаль
Геннадій Москаль
Народний депутат від блоку "Народна Самооборона - Наша Україна", перший заступник Комітету з питань боротьби з організованою злочинністю і корупцією

Вирок Луценку - абсурд. Є шанси на дострокове звільнення

Вирок екс-міністру внутрішніх справ Юрію Луценку по кримінальній справі щодо службової недбалості у рамках розслідування справи по отруєнню екс-президента Віктора Ющенка є абсурдним.

Суддя Анна Медушевська навіть не змогла прочитати статтю Кримінального кодексу, що таке службова недбалість, за якою звинуватили Луценка. Службова недбалість може бути тільки у службової особи. Згідно з тим законом про Кабінет Міністрів, який був на той час, при підписанні Луценком постанови по оперативно-розшуковій справі, він не був службовою особою. У законі чітко написано, що члени Кабінету Міністрів — це політичні особи.

ФОТОРЕПОРТАЖ: Луценку оголошували вирок під музику та спів його прихильників

Крім того, суб'єктом оперативно-розшукової діяльності, згідно з чинним законодавством, є міліція. Луценко ніколи не служив у міліції, він не має звання ні сержанта, ні лейтенанта, ні генерал-майора, він не приймав присягу працівника міліції. Він не робив запити, він не мав допуску, який передбачає здачу звітів про оперативно-розшукову діяльність, про всі закони, нормативно-правові акти.

Тому це є абсолютний абсурд. Це те саме, що людину, яка не має ніякої підприємницької діяльності, жодного кіоска, жодного місця на базарі, посади за несплату податків. Це абсурдне рішення, яке до Луценка не має жодного відношення. Все зроблено дуже нахабно і цинічно.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Ми готові до етапування, сумки вже зібрані" - Ірина Луценко

Вирок виносила не Медушевська. Їй дали вже вирок, написаний в Адміністрації президента, а вона його просто зачитала. Не треба перевищувати її роль у сьогоднішньому судочинстві в Україні. Вона має просто відбути той час, який потрібен для проходження всіх етапів судового слідства, передбачених Кримінально-процесуальним кодексом.

Луценка засудили навіть не до позбавлення волі, а до обмеження волі. Обмеження волі свого часу у Радянському Союзі люди відбували у так званих "будівництвах народного господарства": жили у гуртожитку, могли вільно виходити у місто, могли в суботу-неділю їхати до родичів тощо. Це найм'якіша міра покарання. А інших фігурантів справи взагалі засудили до штрафу, і апеляційний суд скасує це рішення, бо у них вже пройшли строки притягнення до кримінальної відповідальності.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: США закликали звільнити Луценка і Тимошенко

Немає жодної людини зі здоровим глуздом, яка б сьогодні не сказала, що це все настільки безглуздо і безграмотно.

Можна було все зробити нормально - хоча б умовно показати, що у нас є правосуддя і виправдати Луценка за цим епізодом. Адже він все рівно по вироку не отримав ні менше, ні більше строку відбування покарання. Якби винесли виправдальний вирок, то продемонстрували б Європі хоч якийсь натяк на справедливе судочинство. Тепер знову буде засідання Європейського суду з прав людини, знову ми будемо виглядати в абсолютно неприглядному виді в ЄС і у всьому світі. Ну чого було пхати слона в замочну дірку, якщо він туди не вміщається?

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Будь-який юрист скаже, що вирок Луценку — це повна дурня" - Гримчак

Але шанси щодо дострокового звільнення Луценка є, бо в цьому епізоді, як і в попередній справі, немає жодного складу злочину. Існує сотня механізмів звільнення від повної кримінальної відповідальності, передбачених чинним КПК. Тільки потрібна політична воля керівництва держави і більшість в парламенті. Більше нічого не треба. А буде більшість — буде й політична воля.

Сейчас вы читаете новость «Вирок Луценку - абсурд. Є шанси на дострокове звільнення». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

7

Оставлять комментарии могут лишь авторизированные пользователи

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть