Ексклюзивы
среда, 12 июня 2013 15:12
Геннадій Москаль
Геннадій Москаль
Народний депутат від блоку "Народна Самооборона - Наша Україна", перший заступник Комітету з питань боротьби з організованою злочинністю і корупцією

Міліція спершу повинна зняти маски з себе

Міністерство внутрішніх справ пропонує уточнити перелік предметів, які заборонено мати організаторам і учасникам мирних зборів. Зокрема у відомстві пропонують заборонити мітингувальникам приховувати обличчя масками, хустками, шарфами чи капюшонами. Мовляв, тоді буде простіше знаходити порушників.

Нехай Міністерство внутрішніх справ спершу дивиться на себе. Бо якщо їхній працівник когось ударив, вони кажуть: вкажіть його прізвище, опишіть його обличчя. Але ж це неможливо. Тому на масових мітингах має бути заборонено правоохоронцям приховувати обличчя. Це має бути обов'язковою нормою закону. Також особи правоохоронців на заходах мають бути ідентифіковані, тобто має бути або номерний, або нагрудний знак, який вказує особу. Від кого вони приховуються? Від власного народу? Вони приховуються від тих людей, які платять податки на їхнє утримання.

Крім того, ми проти використання "Беркуту" на масових заходах. Адже це - спецпідрозділ, а мітинги - це не затримання особливо небезпечних злочинців, а лише мирні заходи. Тому "Бекрут" взагалі має бути категорично заборонений на мітингах. Крім того, має бути і заборона на використання внутрішніх військ. Тому що згідно статті 17 Конституції, військові формування ніким не можуть бути використані для обмеження прав і свобод громадян. А проведення мирних зборів - це право громадян.

Маски має носити лише один підрозділ — це "Сокіл" в УБОЗі, який має затримувати озброєних бандитів, і "Альфа" в СБУ. От вони мають носити маски, бо затримують таких людей, які можуть організувати помсту родичам, близьким. Їхні прізвища є засекреченими. А що робити "Беркуту" на мирній демонстрації? Що робити внутрішнім військам? У нас що, військовий стан, що їх туди зганяють? У нас що, Сирія? Навіть у Туреччині війська не беруть участь в акціях протесту.

Крім того, у цьому законопроекті МВС прописано, що нібито вся відповідальність має бути покладена на організаторів акцій. Як організаторам можна перевірити наявність у людини холодної зброї, балончиків, піротехніки? На травматичну зброю дозвіл дає міліція, холодна зброя взагалі заборонена законом. Тому все це мають контролювати саме правоохоронці. Опозиція ж не має металошукачів. Чи як організатори мітингу мають проводити обшук? Вони ж не уповноважені державою на виконання функцій правоохоронної системи. Так чому сьогодні товариство із захисту тварин міліція хоче приєднати до м'ясокомбінату? Це абсолютний абсурд.

Тим паче, на мітинг же приходять не по списку, чи за ідеологічним покликанням. Звідки ми знаємо хто прийде на мітинг, скільки людей? А якщо вийдуть всі кияни? Як їх може проконтролювати організатор мітингу?

Тобто, це абсурдні ідеї, що зрозуміло кожній людині, яка при здоровому глузді. І це при тому, що розкриття тяжких злочинів знаходиться у повному занепаді, адже нічого зараз не розкривається. Та й взагалі рівень довіри до міліції — 1%. І вони з таким рівнем довіри населення хочуть нас "охороняти" і вчити розуму?

Цього законопроекту ще ніхто не бачив. Як то кажуть, ще "курочка у гнізді", а вони вже курчатами торгують. Тим паче, ще не факт, що Кабінет міністрів схвалить ці ідеї МВС. У них постійно з'являються такі дивні ідеї - то вони ходили із законопроектом про зброю, тепер їм то Інтернет заважає, то оператори мобільного зв'язку. Чомусь вони не ходять із законопроектами, які спрямовані на посилення боротьби із наркоманією, педофілією, торгівлею зброєю, людьми, чи законопроектами про те, як краще удосконалити оперативно-розшукову діяльність. У них сьогодні основний ворог — це громадянин України, який має іншу думку і має конституційне право її висловити.

Тому я переконаний, що ухвалений цей законопроект не буде. Ми прожили 22 роки незалежності без цих норм, тож проживемо і далі. А якщо Ратушняк ( заступник міністра внутрішніх справ Віктор Ратушняк — ред.) вважає, що далі міліція не може працювати без цього закону, то хай саморозпуститься.

Але насправді, це просто їхня фобія. Нехай краще менше вербують провокаторів, менше організовують всіляких бронетранспортерів і самі не носять маски.

Сейчас вы читаете новость «Міліція спершу повинна зняти маски з себе». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

69

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть