Ексклюзивы
среда, 18 апреля 2012 17:47
Андрій Бондар
Андрій Бондар
Андрій Бондар

Як ми народжували

Колись читав про цікавий звичай в одному африканському племені, де панує матріархат. Під час народження дитини чоловіка кладуть поруч із породіллю, і в процесі народження він імітує пологи. Нібито завдяки цьому фокусу, коли батько відтворює всі жести, міміку та крики своєї половини, жінка в цей час спокійно собі лежить на спині, народжуючи без жодних страждань. Так у суспільстві, де головують жінки, символічно долається головна помилка природи, що якимось незбагненним чином залишила за ними болісну функцію народження.

У нашій частині світу, кажуть, ще донедавна було щось схоже. Батька новонародженого частували перловою кашею з гірчицею, перцем, хріном, сіллю та оцтом, щоб він теж помучився. У цих милих допотопних звичаях вчуваються часи, коли сексу ще не було, а любов супроводжувала справу, в якій відповідальність ділили порівну.

Всім навколо стає смішно, крім мене

Нещодавно я зловив себе на тому, що коли вживаю фразу "ми народжували Варвару", усім навколо стає смішно, крім мене. Я кажу це автоматично, а потім виправляюся, ніби порушую якусь норму. Хоч ніде правди діти, ми її таки народжували разом.

Усе почалося серед ночі. Пологовий будинок розташований на відстані сотні кілометрів. Під акомпанемент дощу й туману ми просувалися до Житомира. Ніби самі народжувалися до чогось нового. За 30 кілометрів до пункту призначення в нас відійшли води і закінчувався бензин. Я не знав, як проїхати і зателефонував до друга, що якимось дивом не спав. Він вибіг на трасу й показав дорогу.

Але лише в пологовій залі я зрозумів, для чого я тут. Кожна людина має якщо не пережити пологи, то принаймні їх побачити. Софія народжувала, а я повторював їй команди акушерок, із нею тримаючи дихання, розслаблюючись або напружуючись. Так прекрасна стать стала сильною, а сильна усвідомила свою слабкість. А разом вони все одразу ж забули. Ніби так і треба.

Сейчас вы читаете новость «Як ми народжували». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

16

Оставлять комментарии могут лишь авторизированные пользователи

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть