Ексклюзивы
четверг, 28 августа 2014 12:30
Андрій Бондар
Андрій Бондар
Андрій Бондар

Як бути далі

Бувають стани, коли я перестаю собі належати. Ніби провалююся в якусь шахту. Тоді в мене скляними робляться очі. Тоді легко, мабуть, витягнути в мене гаманця з кишені. Я не реагую на подразники, оголошення, сірий шум буденності. Найчастіше таке трапляється зі мною у транспорті. Проїхати свою зупинку метро для мене віднедавна стало нормою. Я можу зачитатись і зависнути на якомусь реченні.

А от нещодавно я стояв, притулившись до задніх дверей вагона, і заслухався розмовою двох чоловіків. Вони стояли поруч. Один був старший — десь під 50, другий — десь на 20 років молодший. Їхали з роботи й розмовляли. Я майже не дивився на них. Просто закляк і слухав.

Це була серйозна чоловіча розмова на побутові теми. Чоловіки готувалися до суворої зими й обговорювали можливі засоби порятунку. Виходить із ладу тепломережа, холодні батареї. Що робити? Старший згадує про якісь дивовижні електронні опалювачі, що економлять струм і забезпечують добрий обігрів. Молодший слухає і раптом ускладнює проблему.

— А уявіть собі, перевантажується електромережа?

Старший пояснює, що є якісь модні буржуйки, труби яких можна виводити просто на балкон.

— Люди на Майдані так грілися, пам'ятаєш?

— А що сусіди скажуть? Дим, кіптява, техніка безпеки? — молодий дуже правильний. А старший починає пояснювати, мовляв, а чим, думаєш, сусіди грітимуться?

Я слухав цю розмову, і раптом мені здалося, що я в ній — третій. Усі ці речі давно турбують мене. Я теж думав про буржуйку на балконі та новий генератор на дачі. Стояв і слухав, зважуючи всі "за" і "проти", намотував на вуса, переймав досвід. А фактично просто підслуховував.

І ось перед п'ятою станцією молодий, що стояв обличчям до мене, став прощатися зі старшим. Подає йому руку. "Ну, все, до завтра", — каже він. А я дістаю праву руку з кишені штанів і теж подаю йому. Прокидаюсь я саме в цю мить зі свого заціпеніння. Прокидаюсь і навіть не знаю, як бути далі.

Сейчас вы читаете новость «Як бути далі». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

Оставлять комментарии могут лишь авторизированные пользователи

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть