Ексклюзивы
суббота, 09 ноября 2013 11:09
Андрій Кокотюха
Андрій Кокотюха
Письменник, журналіст

Стрелки в "вопросе Тимошенко" хотят перевести на жителей Донбасса

Днями була поширена інформація про намір Партії регіонів провести щось на зразок референдуму для остаточного вирішення "питання Тимошенко". Агенції, котрі це повідомили, посилаються на джерела у низці обласних адміністрацій. Проте офіційного підтвердження установки на організацію подібного плебісциту поки нема. Але, за українською традицією, правдивим є лише той факт, котрий відмовляється визнати чинна влада. Втім, спробуємо змоделювати можливість реалізації такого сценарію.

Запитати в громадян України, дати Юлі волю, чи вона таки Юлька-Жулька, теоретично можна. Адже поки виглядає, що відповідь на це питання ставить під сумнів підписання Угоду про Асоціацію з ЄС у Вільнюсі. Нехай зараз вкотре прозвучить ця мантра, але шлях до Європи – природний вибір України, рух уперед. Значить, вирішити "питання Тимошенко", котре прискорить це рух, влада вважає не прерогативою президента, не власним завданням, а насамперед виявом побажання народних мас.

Українці, котрі в своїй більшості обирають Європейський Союз, мусять, на переконання Партії регіонів, перед цим глобальним вибором зробити вибір дрібніший, внутрішній, можна сказати – побутовий. А саме: народ повинен сам вирішити, випускати Тимошенко з тюрми чи ні. І вже на основі цього Олександр Єфремов, Володимир Рибак та Віктор Янукович приймуть, нарешті, вікопомне рішення.

Коли вже грати зовсім за правилами, народу, залученого до запланованого ПР обговорення, слід запропонувати анкету, де стоїть лише два питання. Перше: "Чи підтримуєте ви курс на європейську інтеграцію України?" Друге: "Чи вважаєте ви, що Юлія Тимошенко засуджена справедливо й повинна відбувати весь термін покарання?". Не вважаю себе аж таким великим фахівцем у референдумах, проте саме в такому форматі вони зазвичай відбувається. Поки що жодних анкет нема, але все можна припустити.

А зараз – головне. Подібне опитування охопить, за не озвученим поки планом ПР, не всю територію України. Оброблятимуть лише Південь та Схід. Тут негайно слід нагадати фразу голови парламентської фракції ПР Олександра Єфремова: "Ми розуміємо, що від вирішення питання Тимошенко залежить доля країни. Але наш виборець вважає її злочинницею". Це він сказав під час своєї зустрічі з Петом Коксом та Олександром Квасневським у стінах парламенту 7 листопада. Отже, звернувшись напряму до свого ядерного електорату, Партія регіонів у перспективі може тицьнути європейським комісарам результати вияву народної волі – волі "їхнього виборця".

Який же висновок зробить той самий омріяний виборець? Риторика Партії регіонів і особисто Віктора Януковича – євроінтеграція. Значить, навіть толком не розібравшись, що це таке, вчорашній "совок" - фундамент президента й "партії влади", дружно виявить бажання йти в Європу. Але, нагадує Єфремов, цей самий виборець вважає Юлію Тимошенко кримінальною злочинницею. Проте готовий дати їй волю, якщо вона поверне до скарбниці все, що накрала. Адже це означає наповнення бюджету, отже – гіпотетичні виплати зарплат бюджетникам у депресивних регіонах. Про те, що Партія регіонів банально вимагає викуп за заручницю, цей виборець не подумає: він завжди жив у світі, де подібні правила є нормою.

На виході панове Конс і Квасневський можуть отримати наступне. Народ України – за підписання угоди про Асоціацію з ЄС. І в той же час – за те, аби Тимошенко сиділа, де видить. Це вже демократія, скаже президент. Не підпишете угоду – плюнете на український народ. Станете далі тиснути "питанням Тимошенко" - підете проти бажань українського народу.

Ось який сценарій може запустити ПР в якості "плану Б". І чому в цьому сценарії буде задіяна масовка лише з двох регіонів України, пояснювати українцям навряд чи треба.

Сейчас вы читаете новость «Стрелки в "вопросе Тимошенко" хотят перевести на жителей Донбасса». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

67

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть