Ексклюзивы
среда, 30 января 2013 15:50
Андрій Кокотюха
Андрій Кокотюха
Письменник, журналіст

Освітні ініціативи Табачника суперечать деклараціям Януковича

Чергова спроба міністра освіти, науки, молоді та спорту України, історика за університетським дипломом, Дмитра Табачника звести рахунки з українською історією вже набула широкого розголосу. Нагадаю, з переліку питань для тестів ЗНО викинуті всілякі згадки про історичних постатей, пов'язаних з борцями проти радянської влади та за економічну й політичну незалежність України від СРСР.

Аби не дрочити зайвий раз радянських людей, котрих в Україні нараховуються ще мільйони, не буду згадувати Бандеру та Шухевича, яких Табачник викреслив з історії першими. Серед "репресованих" прізвищ – діячі Української Народної Республіки (УНР), чиї прізвища широко невідомі. Також - повстанського отамана Юрка Тютюнника, котрий після арешту через деякий час почав агітувати за радянську владу. Ще – українських дисидентів-"шестидесятників", дехто з яких ще живе і цим фактом заперечує політику Міносвіти.

Загалом майже все, що пов'язано зі сталінськими репресіями в Україні, розвінчанням культу особи Сталіна та початком десталінізації історик Табачник рекомендував прибрати. Причина – час на проходження тестів з історії скоротили. Тож студенти повинні освоїти насамперед те, що важливо.

На переконання Дмитра Табачника, насамперед слід зосередитись на вивченні саме тих сторінок історії, котрі прямо пов'язані з переможною ходою радянської влади. Так, студенти мусять знати про діяльність червоних командирів, партійних та радянських керівників УРСР, вміти відповісти на питання про діяльність "великого українця" Микити Хрущова. Правда, про те, що Микита Сергійович спочатку брав активну участь у репресіях, підписуючи смертні вироки пачками, а потім очолив десталінізацію та породив "шестидесятників", студенти знати не повинні. Адже все, що пов'язано як з репресіями, так і з викриттям злочинів доби сталінізму, з тестових питань викреслено.

Історики, політики та громадські діячі з активною громадянською позицією вже дали діяльності міністра Табачника єдино вірну оцінку: ця людина послідовно повертає нашу країну назад в СРСР, тобто, в дрімучий "совок". Правда, всі ці висновки та протести звучать у порожнечу. Так само як переконання, що з підручника можна викреслити лише прізвище, але постать з історії ні. Українці жили без своєї історії досить тривалий час, за її знання саджали в тюрми та навіть розстрілювали. Сьогодні величезний пробіл у освіті мас опосередковано викликає суспільне протистояння, і Табачник тут тримає свою ділянку фронту. Іншу, мовну, зайняв Вадим Колісниченко, геополітичну намагається контролювати Віктор Медведчук. Проте якщо діяльність "головного антифашиста" й "головного євроскептика" теоретично не суперечить навіть благеньким українським законам, то згадана ініціатива "головного освітянина" полемізує не лише з історичною правдою, а найперше – з зовнішньою політикою держави Україна та переконаннями, котрі зовсім недавно публічно задекларував голова держави Віктор Янукович.

Отже, спочатку керівник МЗС Леонід Кожара закликає протидіяти нетерпимості та дискримінації. Наголошуючи при цьому на необхідності освіти молоді в галузі прав людини. Чи треба комусь пояснювати, що українські дисиденти, котрі за радянських часів переслідувалися комуністичною владою за свої переконання та відбували жахливі тюремні терміни, були активними учасниками правозахисного руху? Тобто, поклали здоров'я та навіть життя у боротьбі саме за права людини! І тепер, коли міністр закордонних справ переконує світову спільноту в тому, що Україна поважає все, що пов'язано з правами людини, міністр освіти Табачник усупереч йому позбавляє молодь права на цю саму освіту в галузі прав людини та історії правозахисної боротьби. Адже діяльність дисидентів може стати для нинішніх молодих українців прикладом, як треба боротися за громадянські права й свободи та відстоювати демократичні переконання.

Коли вже сам президент України обіцяє боротися зі спробами відродження тоталітарних ідеологій, то активна діяльність Дмитра Табачника, котрий всіма силами намагається замінити борців із тоталітарним радянським режимом на його речників, суперечить обіцянкам голови держави. Схоже, український високопосадовець робить усе, аби дискредитувати публічні обіцянки українського президента.

Можна припустити, що для Януковича і Кожари згадані слова – порожній звук. Тоді Табачник може почуватися вільно. Але якщо президент відповідає за свої слова, то Табачник відкрито виступає своїми діями проти його політики. Адже комуністичну радянську ідеологію, яку відроджує міністр освіти України, визнали тоталітарною поруч із фашизмом у світі вже давно. Значить, по руках за спробу відродити та пропагувати тоталітаризм і заодно позбавити молодь права на нормальну правозахисну освіту, Табачник повинен отримати особисто від президента Януковича. Ну, висварив же голова держави не так давно голову уряду за саботаж...

Сейчас вы читаете новость «Освітні ініціативи Табачника суперечать деклараціям Януковича». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

10

Оставлять комментарии могут лишь авторизированные пользователи

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть