Ексклюзивы
пятница, 01 марта 2013 12:48
Андрій Кокотюха
Андрій Кокотюха
Письменник, журналіст

Медведчук рекламує Митний союз, як комунізм чи віагру

Політичну рекламу Митного союзу по всій території України організував Віктор Медведчук. Він не надто приховує це навіть під час самміту "Україна-ЄС" у Брюселі. Адже кум російського президента Володимира Путіна офіційно очолює громадське об`єднання "Український вибір", від імені якого українцям повідомляють: Митний союз – це наш шлях до успіху та добробуту. І хоча в Інтернеті вже з`явилися відповідні фотожаби, де "митний союз" перехрестили на "мутний", соціальні мережі виявилися оперативніші за офіційну Україну. Головне, що позицію державних мужів вони не озвучують.

Справа в тому, що ця політична реклама – чи не єдина в світі зовнішня реклама політичного об`єднання, а не товару чи послуги, з`явилася вздовж українських автошляхів та на всіх станціях київського метрополітену наприкінці січня поточного року. А державні службовці забили на сполох майже за місяць після цього. І то – не в столиці.

ЧИТАЙТЕ ТАКЖЕ: Виктор Медведчук учит демократии депутатов Львовского облсовета

Першими "очухалися" депутати Львівської обласної ради. Вони почали вимагати заборони цієї реклами як такої, що суперечить Конституції України. Тільки після того почав діяти депутат ВР від опозиції Володимир Яворівський, зареєструвавши законопроект про заборону антидержавної пропаганди.

Чому цю рекламу ніхто толком не розгледів раніше? Припускаю, бо вона виконана цілком у форматі попередньої політичної реклами "Українського вибору": про референдум, коли "країною керуєш ти". Тому рябі малоінформативні картинки просто приїлися громадянам. Люди навіть не вчитувалися в текст. Та спроби зробити ці припущення офіційними поясненнями виглядали б учнівськими відмазками.

Бо вкотре наголошую: аби депутати та їхні помічники частіше озиралися довкола себе та виїздили з теплих офісів, а столичні народні обранці хоч раз проїхалися б у метро, і, зрештою, будь всі ці прекрасні обранці хоч трохи державниками - на рекламу Митного союзу вони б звернули увагу вже на наступний день після її появи.

Чи було б ужито якихось заходів? Не певен. Проте гармидер би точно вчинили, тим самим привернувши увагу до очевидного: юристові Віктору Медведчуку ніхто не заважає порушувати не лише Конституцію, бо її в Україні порушують усі, кому не ліньки. Путінський кум своїми діями відверто суперечить офіційно проголошеному політичному курсу України на європейську інтеграцію. А екс-президент України Леонід Кравчук, – політичний соратник Медведчука, прямо заявляє про своє особисте неприйняття політичної інтеграції саме з Митним союзом.

Отже, навіть якщо партія влади та особисто голова держави, Віктор Янукович, і лукавлять щодо євроінтеграції, а всі розмови про невпинне зближення з ЄС – лише гра на публіку, все одно пряма політична реклама від Віктора Медведчука мала б перших осіб нашої держави стурбувати. Хоча б тому, що дає підстави проводити в центрі Харкова з нагоди Дня радянської армії демонстрації з транспарантами, котрі так само закликають приєднуватися до Митного союзу. І заодно, що дуже символічно, майорять на фоні портретів товариша Сталіна. Справді, ідентифікувати Митний союз напряму зі Сталіним – це за Фрейдом. Тобто, у Харкові 23 лютого фактично провели мітинг за повернення до диктатури, що суперечить всім нашим навіть недосконалим нормам та законам.

Чи така вже дієва ця реклама, якою її вважають? Якщо уважно вчитатися в невибагливий текст на білбордах, то першою асоціацією будуть оті самі, сакральні для часів СРСР політичні слогани: "Наша цель – коммунизм!", "Миру – мир!" або "Мир, труд, май!"

Подібні тексти були повністю позбавлені змісту. У комунізм не вірили самі члени ЦК КПРС. Нині подібні заклики не цікаві навіть для політичних анекдотів.

ЧИТАЙТЕ ТАКЖЕ: "Москва підтримуватиме Медведчука або Хорошковського"

Інша асоціація реклами "від Медведчука" - Митний союз пропагують, немов якісь важливі для нашого здоров'я, довголіття й подовження сексуального життя ліки. Якщо ви погодитесь обрати для себе, наприклад, ЦЕ, у вас надалі все стане добре, проживете довго та щасливо. Власне, комунізм, постійно та монопольно присутній на радянській зовнішній рекламі, за своїми обіцяними швидкими позитивними наслідками прямо перегукується з нинішньою рекламою віагри. Раз – і все у вас успішно вийде без найменших зусиль.

А ось європейська інтеграція зусиль дійсно вимагає. Від кожного з українців, а, особливо, від наших політичних керівників. Хоча б тому, що шлях до демократії та свободи складний. Тоді як антинародний корупційний поліцейський режим замість нормального цивілізованого суспільства, котре живе за правилами, запровадити в країні надзвичайно просто.

Нарешті, якщо уже ми заговорили про звичайну рекламу, хай і політичну, давайте згадаємо: якщо десь рекламують пиво однієї марки, завжди поруч є така ж сама реклама пива від конкурентів. З Митним союзом мусить бути те ж саме. Не діє Конституція – хай діє закон про рекламу. Котрий не толерує монополій, а отже, поруч із прямою пропагандою союзу Митного просто необхідно розмістити таку ж саму рекламу союзу європейського! Котра б інформувала українців: "Європейський союз: зробимо Європу в Україні!" або щось подібне.

Чому ніхто з пропагандистів європейської інтеграції не втілив подібну ідею? Чому Медведчук одноосібно володіє полем реклами нашого з вами цивілізаційного вибору? Ось про що мені хочеться прямо запитати когось із опозиційних лідерів.

Сейчас вы читаете новость «Медведчук рекламує Митний союз, як комунізм чи віагру». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

272

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть