Ексклюзивы
вторник, 24 марта 2015 13:19
Андрій Кокотюха
Андрій Кокотюха
Письменник, журналіст

Из-за неофашистов Россия лишится Дня Победы раньше, чем Украина

Из-за неофашистов Россия лишится Дня Победы раньше, чем Украина

Зібрання, котре пройшло 22 березня у російському Санкт-Петербурзі під назвою "Міжнародний російський консервативний форум" відразу охрестили з'їздом нацистів усього світу. А сам Петербург перетворився для лібералів не лише Росії, а й західного світу з першої столиці та культурної колиски в новий осередок неофашизму. Додаткового символізму, до якого так очевидно тяжіє російський національний лідер, додає той загально відомий факт, що Петербург – батьківщина Володимира Путіна.

До Петербурга з'їхалися не лише російські агресивні маргінали, котрих зараз підтримує офіційний Кремль як носіїв цінностей "русского мира". Аби так було, насправді "консервативний форум" не вартував би уваги, крім хіба машинального крутіння пальцем біля скроні на адресу російської дійсності. Проте зібрання ультраправих та ультралівих мало представницький характер. До Росії з`їхалися праві радикали та неприховані неонацисти з одинадцяти країн Європи. Тут – представники Італії, Франції, Греції та інших держав, котрі входять до Європейського Союзу.

Путін демонструє росіянам – насправді Європа "за нас", а воду в дружніх Кремлю країнах каламутять їхні уряди. Котрі є, звичайно ж, маріонетками Держдепу США. Інший момент: європейські громадяни зібралися не просто через те, що поділяють спільні з Росією цінності. Делегати країн Заходу приїхали до Санкт-Петербургу, з якого Петро Перший колись почав прямий діалог Росії з Європою, аби взяти участь саме в російському консервативному форумі. Значить, "русский мир" має цілком серйозні перспективи інтегруватися в західні суспільства. І лише така Європа, котра приймає та поширює консервативні цінності, цікава Кремлю.

Додатковий ефект від міжнародного зібрання неофашистів мав би бути приблизно таким самим, як від Мінську – 2. Російські пропагандистські ЗМІ багато, часто й послідовно показували Володимира Путіна в одній компанії з європейськими лідерами Ангелою Меркель та Франсуа Олландом. А отже, всі розмови про те, що російському національному лідеру ніхто з шанованих людей на Заході не подає руки – брехня, пропаганда, блеф. Ну, а сама Росія повинна побачити: минуло більше місяця від зустрічі в Мінську, і місто, яке дало світові Пушкіна та Достоєвського, гостинно приймає європейських делегатів, котрі поділяють російські національні цінності.

Нарешті, міжнародний з`їзд неофашистів у Петербурзі – своєрідна відповідь реальним, а не маргінальним лідерам Заходу на відмови їхати в Москву на святкування 70-ї річниці перемоги над фашизмом. Саме так, до речі, трактується в багатьох країнах-учасницях Другої світової війни день навіть не 9, а 8 травня. Бо навіть радянська історична наука не заперечує, що підписання Акт про безумовну капітуляцію фашистської Німеччини був підписаний СРСР, Францією, Британією та Америкою ще 7-го травня 1945 року, а 8-го – набув чинності.

І потім, Радянський Союз почав офіційно святкувати 9 травня як День Перемоги лише з 1965 року. Що цікаво: до того часу перемога над фашизмом країною-учасницею війни взагалі не відзначалася, а потім відразу стала… днем перемоги СРСР у Другій світовій війні. Хоча насправді та війна офіційно завершилася кількома місяцями пізніше, після капітуляції Японії.

Останніми роками риторика Путіна зводиться до того, що в Росії крадуть цю перемогу, применшуючи її участь у розгромі німецького фашизму. Заодно варто згадати закид російського президента на адресу українців: мовляв, і без України війну б виграли. Ось звідки ростуть ноги в визначеннях українців як "фашистів" та "бандерівців", котрі, як відомо Путіну, були найактивнішими пособниками гітлерівського режиму.

Обзиваючи всіх довкола фашистами, Володимир Путін водночас дозволяє міжнародне зібрання неонацистів у своєму рідному місті, котре сильно постраждало під час Другої світової від блокади. Почалася підготовка до російського параду Перемоги 9 травня, на який напевне знову і так само легально зберуться неофашисти з усього світу. Таким чином, Путін остаточно позбавить згадану дату первісного, сакрального змісту. Й дасть Україні всі підстави переглянути можливість відзначання 9 травня в нашій країні на державному рівні.

Сейчас вы читаете новость «Из-за неофашистов Россия лишится Дня Победы раньше, чем Украина». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

8

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть