Ексклюзивы
среда, 14 марта 2012 11:15
Андрій Кокотюха
Андрій Кокотюха
Письменник, журналіст

Янукович у своєму бажанні знайти друзів дуже нагадує Чебурашку

Президент України хоче власну сторінку у Facebook. На це натякнув депутат-регіонал Юрій Мірошниченко, який представляє голову нашої держави в парламенті.

Перші асоціації, що виникають відразу: Янукович хоче нову забавку. Причому таку, яка вже є у Медведєва, Обами, Азарова та Ляшка. Хоча навіть американський президент, оселившись у Facebook, не став другом усіх землян, котрі мають комп'ютери з виходом у Інтернет.

Віртуальна сторінка вже точно не додала популярності панові Азарову. Нехай він регулярно закликає Інтернет-спільноту френдити його та ставити будь-які запитання, на які він неодмінно відповідатиме. Проте, як на мене той, хто долучив Миколу Яновича до своїх друзів, зробив це швидше з цікавості.

Бажання Януковича стати сучасним та ближчим до народу в такий спосіб, через Facebook, насправді можна було б лише вітати. Як взагалі будь-який процес самовдосконалення та модернізації себе та країни. Проте коли йдеться про спробу модернізації персонально Віктора Федоровича, відразу зринає безліч запитань.

Наприклад, чи бажання завести собі сторінку в соціальній мережі завжди приходить після того, як задовольняються основні, нагальні потреби голови нашої держави: золотий унітаз, вертолітні майданчики, тенісний корт та майданчик для гольфу. Між іншим, ці та інші потреби Янукович задовольняє не власним коштом, а за рахунок платників податків. І слабою втіхою може стати той факт, що заводити віртуальну резиденцію в популярній соцмережі Янукович може безкоштовно.

Копнувши глибше, можна зрозуміти: у своєму бажанні знайти друзів через Facebook Віктор Федорович дуже нагадує відомого казкового героя Чебурашку. Той теж не мав друзів. І конче хотів їх знайти. У пошуках він натрапив на оголошення, котрі давав молодий самотній крокодил Гена. Але ж дві самотності в казці не просто зустрілися: воно об`єдналися довкола спільної мети – звести будинок. Причому – своїми силами, а не бюджетним коштом.

У світлі цієї дитячої історії мені просто цікаво, з якою метою президент хоче почати пошук тих, хто захоче дружити з ним. І що важливіше: чи є у мешканців цих мереж із самим Януковичем спільна мета?

Фейсбук-спільнота вже визначилася: вона в масі своїй не любить Віктора Федоровича, не сприймає його в жодній іпостасі та регулярно постить і перепощує карикатури, "фотожаби" та інші приводи познущатися з гаранта. Прикро, що ці протести відбуваються лише у віртуалі.

Отже, владу та, зокрема, президента мільйони мешканців Facebook ненавидять. Невже Віктор Федорович хоче мати регулярний доступ до сторінок, де над ним відверто знущаються? Невже він хоче, нарешті, зрозуміти реальне ставлення освічених українців до своєї персони?

У мене є величезні сумніви стосовно того, що Янукович не знає як про реальний стан справ у моїй країні, так і про реальне ставлення громадян до його персони. Правда, ображається Віктор Федорович поки що лише на опозицію, яка поводить себе некоректно.

Уявіть, що скаже той-таки Мірошниченко, щойно його президент матиме можливість читати висловлювання на свою адресу нас, простих українців. Котрі належать не до політичної, а іншої – суспільної, громадянської, культурної опозиції до чинного голови держави та чинної влади.

Загалом ставлення вірних соратників до самоосвіти й самовдосконалення Віктора Януковича зворушує.

Наприклад, якось Ганна Герман заявила: "Президент уже клікає і роздруковує!" Це, на секундочку, сказано не про немовля, яке робить перші кроки та вимовляє перші в своєму житті слова. Йдеться про дорослу людину з нібито вищою освітою, науковими роботами, вченими ступенями та написаними книжками.

Та зверніть увагу навіть на тон згаданого вже Мірошниченка, який говорить про Януковича: "Президент користується комп'ютером, у нього є ноутбук. Він новини черпає не з тих роздруківок які йому раніше приносили. Він дивиться ток-шоу, іноді робить мені зауваження та дає поради".

Те, що подається, як небачені чесноти голови держави, насправді давно прийняте в світі. Сьогодні навіть президенти країн "третього світу" мають ноутбуки, дивляться телевізор і зовсім не вважають це темою для окремої розмови.

Нарешті, хто дасть гарантію, що Янукович, котрий має певні помітні проблеми з гуманітарною освітою, буде сам вести свою сторінку? Так само ніхто не гарантує, що серед віртуальних друзів діючого українського президента будуть його активні опоненти. Ймовірно, віртуальні друзі Януковича будуть спеціально "зарядженими" персонами з активістів ПР та її молодіжного крила, аби віртуальна "дружба" стала легітимною. Мовляв, президента підтримують українці всіх вікових категорій.

Спроба Віктора Януковича стати ближчим до нас через соцмережі вийде такою самою безтолковою, як всі попередні ініціативи президента й влади. Адже з нами напевне спілкуватиметься не сам Янукович, а його віртуальними друзями будемо точно не ми.

Сейчас вы читаете новость «Янукович у своєму бажанні знайти друзів дуже нагадує Чебурашку». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

16

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть