понеділок, 02 грудня 2019 15:06

Зусиллями Геруса Україна розвертається до Росії - європейські ЗМІ

Зусиллями Геруса Україна розвертається до Росії - європейські ЗМІ
Видання l'Européenne de Bruxelles: "Нардеп Андрій Герус розвертає Україну в протилежну від європейського вибору сторону". Фото: Delo.ua

Депутат президентської партії "Слуга народу" Андрій Герус розвертає Україну в протилежну від європейського вибору сторону.

Про це пише l'Européenne de Bruxelles.

Видання відзначає, що низка дій глави енергетичного комітету парламенту Андрія Геруса робиться не в інтересах України. Зокрема, пролобійоване ним відновлення імпорту російської електроенергії демонструє західним партнерам України, що Київ налагоджує економічну співпрацю з Росією, що, в свою чергу, викликає у них питання, а чи потрібно продовжувати дію введених проти агресора санкцій.

"Ми бачимо кроки інших українських політиків, наприклад, депутата президентської партії "Слуга народу" Андрія Геруса, якого ЗМІ помітили в лояльності Коломойському. І ці кроки виглядають так, що допомога призначена не Зеленському, а Путіну. Глава енергетичного комітету парламенту Андрій Герус намагається надати Путіну відмінну послугу, демонструючи Європі економічне співробітництво з Росією, що викликає сумніви щодо того, чи повинні тривати санкції, якщо Україна і Росія більше не є ворогами і мають взаємовигідний бізнес. Йдеться про масовий імпорт електроенергії з Російської Федерації (4,5 млн. кВтг в день в жовтні і 12 млн. кВтг в листопаді), що стало можливим після прийняття українським парламентом законопроекту № 1084 і поправки, запропонованої цим депутатом", - зазначає видання.

Автор матеріалу звертає увагу, що через зростаючий імпорт російської електроенергії Україна вже змушена зупиняти власні генеруючі підприємства (у тому числі державні "Енергоатом" і "Укргідроенерго"), що загрожує енергетичній безпеці країни. Крім того, імпорт ставить під загрозу зрив план по інтеграції української енергосистеми з європейською в 2023 році, що передбачено Угодою про асоціацію України з ЄС.

"Як президент Володимир Зеленський ставиться до цього? На словах він заявляє, що визначення зовнішньої політики держави є його прерогативою. "Я хотів би, щоб я, як президент, думав про міжнародні відносини і про вектор України", - сказав Зеленський у відповідь на питання журналіста щодо "повороту до Росії". Але на практиці, він не заважає депутату своєї партії діяти в інтересах Росії. Очевидно, президент Зеленський став заручником гри Геруса і, головне бізнесмена, який стоїть за ним", - вважає видання.

На думку автора матеріалу, Володимир Зеленський ризикує втратити історичний шанс для України стати частиною Європи, якщо він погодиться загравати з Росією в інтересах бізнесменів, які отримують вигоду від імпорту електроенергії з Росії.

"Зеленський говорить, що він приймає рішення самостійно, але на практиці він не протистоїть спробам знову розвернути Україну до Росії", - підкреслює автор.

Нагадаємо, 11 жовтня президент України Володимир Зеленський заявив - він не знав, що прийняті з ініціативи Геруса зміни в закон про ядерну енергетику дозволили відновити комерційний імпорт електроенергії з РФ. Президент зазначив, що необхідно розібратися з імпортом електроенергії з Росії.

Раніше керівники енергокомпаній звернулися до президента України Володимира Зеленського з проханням зупинити імпорт російської електроенергії, зазначивши, що імпорт дешевого струму з РФ і Білорусі знищує українську енергетичну і вуглевидобувної галузі, а також загрожує енергетичній незалежності країни і національної безпеки.

Зараз ви читаєте новину «Зусиллями Геруса Україна розвертається до Росії - європейські ЗМІ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути