середа, 20 квітня 2011 14:01

Мінського терориста навчили поводитися з вибухівкою в армії

Мінського терориста навчили поводитися з вибухівкою в армії

У той час як білоруська влада вважає за краще не коментувати розслідування справи про вибух в мінському метро 11 квітня, журналісти продовжують з'ясовувати нові подробиці про терористів. Зокрема, вони дізналися, що одного з терористів навчили поводитися з вибухівкою в армії. А згадуваний раніше терорист Медведєв і зовсім виявився "інтернет-привидом", ще однією личиною мінера Коновалова.

Дмитро Коновалов, один з підозрюваних в організації вибуху в мінському метро 11 квітня, став професійним підривником після служби в армії. Ще в дитинстві він любив виготовляти вибухові пакети, але в армії пройшов повноцінне навчання вибухової справи, пише Newsru.

Наприкінці 2009 року Дмитро Коновалов, який проживав у Вітебську, звільнився із заводу тракторних запчастин - його призвали в спеціальну 29-у ракетно-зенітну бригаду у селищі Межіца Лепельського району.

Коновалов опинився на засекреченому об'єкті, що входить до Північно-західного оперативно-тактичного командування республіки. Під час вивчення основ мінно-вибухової справи, Коновалов отримав навички роботи з базовими вибуховими речовинами, збірки вибухових пристроїв з годинниковим механізмом і дистанційним управлінням.

Товариші по службі Коновалова вважають, що після теракту в 2008 році Коновалов вирішив "сховатися в армії від міліції", хоча та його так і не знайшла, поки не пролунав вибух в мінському метро.

Вже в перший місяць служби Коновалов став учасником масової бійки. Це не завадило йому дослужитися до сержанта, однак, проходячи службу заступником командира ракетно-зенітного комплексу "Бук М-1-2", він був байдужий до служби.

Допустивши НП на об'єкті, він був розжалуваний у молодші сержанти: один з новобранців спробував покінчити з собою, а Коновалов, будучи черговим на об'єкті, відповідав за порядок, але за підлеглим не встежив.

Через скандал його не взяли на навчання зі створення єдиної регіональної системи ППО Росії і Білорусії.

Крім того виявилось, що ніякого терориста-слюсаря на прізвище Медведєв у природі не існує. Під псевдонімом Медведєв в соціальних мережах був зареєстрований сам Дмитро Коновалов, пише Московский комсомолец.

За відомостями джерел, Коновалов взяв такий псевдонім після армії. У серіалі "Солдати" під прізвищем Медведєв проходив найбільш улюблений персонаж.

Але третій затриманий все-таки є. За даними місцевих ЗМІ, це якийсь 23-річний Ілля Колосов. Оскільки разом з Коноваловим і Ковальовим затримали ще й якусь дівчину, Колосов вважається вже четвертим підозрюваним.

Багато жителів Вітебська, звідки родом передбачувані терористи, співчувають підозрюваним і вважають їх невинними. Хоча "певні схильності" за ними земляки помічали давно.

Місцеве населення не дуже охоче ділилося відомостями про молодих людей. Але один з робітників заводу заявив: "Про хлопця нічого особливого не скажу. Звичайний. Особисто я не вірю, що він міг це зробити".

Сусіди не відчувають злоби до Коновалова і Ковальова. Журналіст, підійшовши до будинку, в якому жили підозрювані, не помітив, щоб у їхніх вікнах, як повідомляли раніше ЗМІ, були вибиті стекла.

Колишній товариш по службі Дмитра Коновалова, Іван Шило, розповів: "Спогади про нього у мене залишилися винятково позитивні. Ніяких особливих політичних, релігійних поглядів він не мав. Але дійсно запам'ятався розмовами про теракти. Мене як опозиціонера тягали після мінського вибуху 2008 року на допити. Так от Коновалов дуже цікавився, що в мене запитували слідчі, що я сам про це думаю".

Як уже повідомлялось, білоруська міліція провела арешти Павла Левінова, Ольги Карач та Олега Борщевського "за безпосередньо виниклими підозрами" в здійсненні теракту 11 квітня в мінському метро у вівторок, 19 квітня.

Зараз ви читаєте новину «Мінського терориста навчили поводитися з вибухівкою в армії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути