Ексклюзиви
понеділок, 31 січня 2011 13:54

У Київському патріархаті розповіли, як від них перетягують парафії

У Київському патріархаті розповіли, як від них перетягують парафії

Поки що є небагато випадків переходу священиків Київського патріархату до Московського, але бесіди проводяться.

Про це у коментарі Gazeta.ua заявив Єпископ Євстратій (Зоря), єпископ Васильківський УПЦ КП, голова Інформаційного управління Київської Патріархії.

"Якщо говорити про перехід, то зараз таких випадків небагато. Сьогодні лише два наші священики на Київщині перейшли до Московського патріархату. Але громади за ними не пішли. Проте фактом є те, що розмови з нашими священиками ведуться на місцевому, районному рівні. У різних областях розповідають те саме. Такі розмови почалися щонайменше з липня минулого року", - розповів він.

За словами Єпископа Зорі, подібні розмови велися також на Київщині, на Сході, зокрема, на Донбасі.

"Відкрито таких дій представники влади намагаються всіляко уникати, тому що це протизаконно. Це пряме втручання у справи конфесії і це порушення принципів, про які казав президент країни, мовляв, для Української держави всі конфесії рівні. А тут виявляється, що представники влади стають на бік лише однієї конфесії", - зазначив священнослужитель.

Єпископ повідомив, що зараз пильно стежитимуть за розвитком подій у Макарівському районі (Київська область), бо, за запитом народних депутатів В'язівського, Парубія і Шкутяка до генпрокурора прокуратура проводить перевірки.

"У нас є побоювання, що результати цих перевірок можуть бути викривлені. Парафіяни давали свідчення письмово, що були фальсифікації їхнього волевиявлення. Священики, які від нас пішли, підробили документи та зареєстрували зміни до статутів парафій, юридично перевели їх до Московського патріархату. Є всі ознаки того, що це кримінальний злочин", - вважає прес-секретар УПЦ (КП).

Єписокп переконаний, що говорити і висвітлювати цю проблему треба.

Нагадаємо, Патріарх Української православної церкви Київського патріархату Філарет заявив про намір влади ліквідувати цю церкву до червня.

Раніше повідомлялося, що Петро Ющенко не дозволив передати побудовану ним церкву в Хоружівці УПЦ МП. Він наполіг, щоб вона, як і раніше, належала УПЦ КП.

Зараз ви читаєте новину «У Київському патріархаті розповіли, як від них перетягують парафії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

72

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути