Ексклюзиви
пʼятниця, 21 січня 2011 09:51

Для терористів приготували 4 мільйони, але ті не прийшли за викупом

Для терористів приготували 4 мільйони, але ті не прийшли за викупом

Терористи не з'явилися за викупом у ними ж встановлене місце в одному зі спальних районів Макіївки, пише видання КоммерсантЪ-Украина.

Як повідомлялося, організатори вибухів у Макіївці зажадали видати їм до 17:00 вчорашнього дня 4,2 млн. євро.

Ъ вдалося ознайомитися з текстом листа до вимог, який, за іншою інформацією, було підкинуто не на місце вибуху, а в будівлю Макіївського міськвиконкому.

У листі вказується, що відповідальність за вибухи взяла на себе група людей, які виступають "проти нинішньої влади, яка їм нічого не дала". Проте джерело, знайоме з ходом розслідування, повідомило, що слідство поки не вбачає в тому, що трапилося політичного підтексту. "Це перший випадок, коли ми зіткнулися з практикою того, що гроші обмінюють на вибухи", - зазначив він.

У листі терористи детально описали процедуру передачі грошей. Вони зажадали 4,2 млн. євро купюрами по 500 євро (8400 купюр). У сумці з грошима не повинно бути "жучків" або інших спецзасобів, за допомогою яких можна відстежити їх подальше пересування. Якщо ж необхідна сума не буде надана, терористи погрожували здійснити ще п'ять вибухів у "місцях великого скупчення людей". Ранкові вибухи вони назвали попередженням і демонстрацією серйозності своїх намірів. Представники місцевої влади та правоохоронних органів сприйняли загрозу всерйоз і почали збір коштів.

Як взазначає газета, купюри номіналом 500 євро є найбільш непопулярними в Європі, і ними майже неможливо розплатитися у торгових точках, а в Великобританії навіть введена заборона на продаж цих банкнот у обмінних пунктах, оскільки їх часто підробляють. Так, за даними Європейського центрального банку, в 2009 році було вилучено майже 450 тис. фальшивих банкнот цього номіналу.

Водночас, обіцяних вибухів о 17:00 не відбулося, а серед журналістів почала поширюватися інформація, що влада заплатила терористам необхідну суму. Однак це спростував голова СБУ Валерій Хорошковський, який заявив, що гроші вимагачі не отримали.

За інформацією Ъ-Украина, необхідна сума була доставлена до Макіївки спецрейсом з Києва, проте передача не відбулася - терористи просто не з'явилися за викупом у ними ж встановлене місце в одному зі спальних районів міста.

Нагадаємо, вчора вранці в Макіївці було підірвано будівлю ДП "Макіїввугілля" і Торговий дім "Голден Плаза". Відповідальність за вибухи взяли на себе невідомі, які через лист повідомили, що підірвуть ще кілька будівель у Макіївці, якщо їм до 17 годин не заплатять €4 млн.

Пізніше джерела "КП" повідомили, що у Макіївці перед часом, який зазначили у своїй записці терористи (тобто – перед 17.00) сапери знайшли ще дві бомби.

Зараз ви читаєте новину «Для терористів приготували 4 мільйони, але ті не прийшли за викупом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути