Ексклюзиви
четвер, 09 грудня 2010 03:00

Українці із психічними розладами уникають лікарів

Українці із психічними розладами уникають лікарів

Близько 1,2 млн українців, 2%, стоять на обліку у психіатричних закладах чи колись зверталися до психіатра, наводить дані Асоціація психіатрів України. Серед найпоширеніших хвороб — депресії, паніка і психічні відхилення на тлі алкоголізму.

Всесвітня організація охорони здоров'я стверджує, що психічні розлади мають 20% наших співвітчизників. Однак у порівнянні з країнами Європи і США, по допомогу до лікарів українці звертаються менше.

— Хвороби психологічного походження, такі як неврози, зростають із кожним роком. Причина в стресах, перенасиченості інформацією, поганій екології, постійному шумі від машин, будівництв, — каже асистент кафедри психіатрії Національної медичної академії післядипломної освіти ім. Шупика Олег Бєлов, 45 років. — Однак в Україні звернення до психіатра розцінюють як "у нього дах поїхав". Деякі начальники можуть навіть звільнити або понизити в посаді підлеглого-пацієнта. Тому в нас більше звертаються до екстрасенсів, народних цілителів.

Про психічні розлади можуть свідчити проблеми у сім'ї, на роботі. Вони виникають як наслідок різких змін настрою, відчуття тривожності, порушення активності, сну.

— Зазвичай наших пацієнтів знаходимо на медоглядах призовників. Останні п'ять-шість років спостерігаємо тенденцію до збільшення юнаків із діагнозом "легкий дебілізм" і "розумова відсталість", — розповідає психіатр 72-річна Валентина Кримінська з міста Броди Львівської області. — Приїжджають хлопці з сіл — із дитинства батьки їх майже нічому не навчали, деяких навіть не водили до школи. Таке явище називають "педагогічною недбалістю". Юнаки ледве-ледве читають по складах, не знають таблиці множення. Ми задаємо їм прості питання, як при зарахуванні до школи. Наприклад, чим літак відрізняється від птаха? Здорові кажуть, що птах живе створіння, а літак — неживий предмет, зроблений людиною. Хворі відповідають, що птах махає крилами, а літак ні. Чи птах маленький, а літак великий. Розмовляють важко, навіть такі відповіді з них треба вибивати. Можемо запитати, чим ріка відрізняється від озера. Деяких таке запитання взагалі заганяє у глухий кут. Часто такі хлопці хочуть до армії, бо розуміють або відчувають, що іншого шляху в них немає.

Валентина Володимирівна припускає, що такі ж діагнози можуть бути поширені й у дівчат із сіл. Але вони не звертаються до лікарів, тому аналогічних даних щодо жінок немає.

Зараз ви читаєте новину «Українці із психічними розладами уникають лікарів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути