вівторок, 30 листопада 2010 11:35

Скандальний сайт оприлюднить переписку посольства США в Києві

Скандальний сайт оприлюднить переписку посольства США в Києві

Сайт WikiLeaks розпочав публікацію листування американських посольств з держдепартаментом США. Листування посольства США в Україні на сайті поки немає, проте очікується, що там з'являться більш ніж тисяча звітів, надісланих до Вашингтона з Києва, пише "Коммерсант-Украина".

Уже зараз можна знайти згадку України в кореспонденції деяких американських диппредставництв, зокрема, посольств у Росії і Лівії.

Усі опубліковані на сайті WikiLeaks документи мають гриф "для службового користування" або "таємно". На деяких з них є позначка про те, що вони не повинні потрапити у руки іноземцям.

Окремого лінка на документи, пов'язані з листуванням держдепартаменту США з американським посольством в Україні, на сайті поки немає. Зараз оприлюднено всього 243 документи з 251 287, що є в розпорядженні WikiLeaks. Водночас, в інтернеті вже можна знайти перелік усіх документів посольства США в Україні, які буде опубліковано на WikiLeaks – кількість документів у ньому досягає 1139.

Поки Україна найчастіше згадується в документах, направлених в Держдепартамент посольством США в Росії. У звіті про візит помічника міністра оборони США з питань міжнародної безпеки Олександра Вершбоу до Москви, що відбувся 30 вересня 2009 року, про Україну йдеться як про одну зі "сфер особливих інтересів" Росії.

"Відразу після прильоту (до Москви - ред) Вершбоу почав розповідати про свій візит в Україну і передав побоювання української сторони щодо поваги Росією її суверенітету і кордонів", - говориться в документі з грифом "для службового користування", відправленому з посольства до Вашингтона 6 жовтня 2009 року.

Згадка про Україну міститься і в документі, присвяченому візиту міністра закордонних справ Ізраїлю Авігдора Лібермана до Москви і його переговорів з главою МЗС Росії Сергієм Лавровим 2-3 червня 2009 року.

"Лавров підняв тему перегляду історії, зокрема, радянської епохи та періоду Другої світової війни, що, наголосив він, є особливо гострим питанням для Східної Європи, а також актуально для Ізраїлю. Він згадав про офіційне визнання Голодомору в Україні. Ліберман пояснив, що, визнавши трагедію (Голодомор - ред), Ізраїль не звинуватив у ній Росію, як не визнав її й актом геноциду", - говориться у звіті.

В українському МЗС опубліковані WikiLeaks донесення дипломатів, в яких згадується Україна, не коментують. Наслідків оприлюднення звітів посольства США в Україні в МЗС не побоюються.

"До чинного керівництва країни і МЗС ці повідомлення не мають ніякого відношення - все листування стосується діяльності посольств США за попередній період, до 28 лютого 2010 року", - сказало джерело в керівництві Міністерства закордонних справ.

Співрозмовники видання в дипломатичних колах зазначають, що листування посольств США, оприлюднене на сайті WikiLeaks, містить переважно особисті оцінки, причому нерідко гордовитого характеру. "Тон цих звітів говорить про дещо зарозуміле ставлення представників американського дипломатичного корпусу до всіх інших країн світу, - зазначив один з українських дипломатів.

При цьому співрозмовник зауважив, що нинішньому керівництву МЗС "буде цікаво" почитати листування посольства США в Україні з Держдепартаментом: "Дуже цікаво, як колишня влада і її дії оцінювалися ключовими партнерами на Заході".

Нагадаємо, вчора, 29 листопада, Русский репортер (російський партнер сайту WikiLeaks - ред.) опублікував матеріал з посиланням на Wikileaks про те, що під час перебування головою МВС України Луценко отримував вказівки від генпрокурора Медведька заарештувати соратників Тимошенко Турчинова і Кожем'якіна.

Згідно WikiLeaks, лідер Лівії Муаммар Каддафі, дуже довіряє і не може обходитися без української медсестри Галини Колотницької. "Деякі джерела посольства стверджують, що Каддафі і 38-річна Колотницька перебувають у романтичних стосунках".

Ресурс WikiLeaks, аналогічний за структурою і принципами до роботи інтернет-енциклопедії Wikipedia, запустила в січні 2007 року міжнародна некомерційна правозахисна організація The Sunshine Press. Сайт спеціалізується на публікації секретних, службових та інших конфіденційних документів. Здобув широку популярність після публікації в квітні цього року скандального відеозапису розстрілу мирних іракців американськими вертольотами.

Зараз ви читаєте новину «Скандальний сайт оприлюднить переписку посольства США в Києві». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

11

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути