пʼятниця, 26 листопада 2010 04:00

"Учора вже все забрали. Сьогодні візьмете хіба тільки душу"

Автор: фото: Ірина РЕРІХ
  Іван Чміль тримає паляницю
Іван Чміль тримає паляницю

"Сидимо на печі втрьох — я, 10-річний, на два роки старша сестра Галя і малий Грицько, він іще толком ходити не вмів. Спинами приклеїлися до подушки — під нею мати сховала вузлики з насінням динь, кавунів, квасолі. По хаті носяться буксири", — згадує "трус" узимку 1932-го 87-річний Іван Чміль із Лубен на Полтавщині. Тоді родина жила на хуторі Сіренки Глобинського району. — "Не дохнете, куркулі малі? — заглядає до нас чиясь перекошена пика. — Знач, хліб ховаєте, хочете, шоб совєтська власть пощезла!"

Як замахнеться. Ми в плач. Мама кинулася буксирові в ноги: "Учора вже все забрали. Сьогодні візьмете хіба тільки душу". Пхнув її чоботом, а Галю скинув із печі. Кров'ю так і заюшилася. А мене босого в одній сорочці викинув на вулицю на сніг: "Жди тут, по тебе гарба приїде". Буксири ("Буксирні бригади" складалися з сільських активістів, які допомагали шукати і відбирати харчі в селян. — "ГПУ") знайшли насіння і забрали. Окрім їжі, відбирали одяг, взуття, посуд — усе, що сподобається.

Родина Чмілів рятувалася чаєм із вишневих гілок і трави. Якось батько на одяг виміняв клунок кукурудзяного борошна.

— Прийшов дядько Дем'ян. Був заможнім господарем, вчасно збагнув політику, продав усе і пішов на заробітки у великі міста. "Чого ти тут чекаєш? — шепотів батькові. — Уже он ноги опухли, чи ти хочеш до Глобиного, до вокзалу не дійти? Уїжджай у Білорусію, там голода немає, заробиш хліба. Рятуй сім'ю, доки сила в тілі лишилася". Батько послухав. Через три тижні привіз дві хлібини та клунок борошна. Казав, найважче — дійти до райцентру. Від хутора до залізниці 25 кілометрів. Вздовж дороги стоги із сіном. У них, мов черви, люди повзають. Живі роздягають мертвих, нишпорять у кишенях. Дикі коти й собаки пообгризали вуха, обличчя трупів. На вокзалі ще гірше — із вагонів сильніші випихають слабших.

Батьки з Галиною і молодшим братом Григорієм переїхали до Білорусії, а Івана лишили в дядька Якова, інваліда Першої світової війни.

Живі роздягають мертвих, нишпорять у кишенях

— Його менше чіпали буксири, боялися.

У 1932–1933 роках Іван Чміль ходив до третього класу. Учням готували суп із моркви — нарізали тонкими кружальцями й варили в окропі. Роздавали так, аби кожному перепало по два кружальця.

— Був у мене товариш Костик, сиділи за однією партою. У нього ноги почали пухнути. Обмотає ганчір'ям, крізь них сукровиця проступає. Якось каже: "Мабуть, завтра до школи не прийду, важко". І правда не з'явився. Вчителька Явдоха Степанівна послала мене і кількох дівчат до Костика додому. Заходимо у двір — на вуличній плиті у чавуні щось вариться. У хаті за столом Костина мати і дві сестри, м'ясо їдять. Юшка по ліктях тече. Питаємо: "Де Костик?" Відповідають: "У друге село пішов, до тітки". Зиркають страшно. Розказали вчительці, та пішла до контори. Звідти з перевіркою до Костиного двору. Мати зізналася, що зарізала власного сина.

Зібрали дитячі руки, ноги, ребра, інші шматки у тазок, дали старшій сестрі й під конвоєм погнали їх до контори. Попереду голова іде, кричить: "Люди добрі! Ідіть подивіться на людожерів". Із хат повиходили. І ми з дядьком стали край дороги. Ніколи не забуду — ідуть сестри, пухлі, ледь ноги переставляють. Оглядаються, ніби не розуміють, що відбувається. А мати — скелет, обтягнений тонкою чорною шкірою, а десь глибоко-глибоко в голові блищать, як фонарики, очі, — Іван Лук'янович утирає сльози. З хвилину мовчить. Машинально обома руками погладжує хлібину, котра лежить на столі. — Батько і брат Кості з голоду померли ще раніше. Дівчат і матір хотіли вранці розстріляти, вони до того не дожили — самі померли.

Навесні родина Чмілів переїхала до райцентру Глобине. А 1938 року повернулися на хутір. Там лишилося менше третини місцевих.

— Після голодовки не їм чорного хліба — остюків і обмолків наївся ще в 1930-х на все життя.

Зараз ви читаєте новину «"Учора вже все забрали. Сьогодні візьмете хіба тільки душу"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути