вівторок, 27 квітня 2010 05:50

Романа Шухевича позбавили звання Героя України

Донецький апеляційний адміністративний суд 21 квітня визнав незаконним указ президента про присвоєння звання Героя України головнокомандувачу Української повстанської армії Романові Шухевичу.

Позов подав професор Донецького медуніверситету 67-річний Анатолій Соловйов. Йому допомiг адвокат Володимир Оленцевич, який 2 квітня у тому суді домігся позбавлення звання Героя Степана Бандери. Використали той же аргумент — звання можуть отримати виключно громадяни України, а Романа Шухевича вбили 5 березня 1950-го.

Торік 29 жовтня окружний адмінсуд відмовив Соловйову. На тій підставі, що нагородження Шухевича не зачіпають його інтересів. Тепер позиції відповідача суд не з"ясував — од Віктора Ющенка заперечень не надійшло, а сина Героя львів"янина 77-річного Юрія Шухевича не залучили до справи як третю сторону. Адвокат Оленцевич вважає, що на суддів вплинула зміна політичної ситуації:

— Позов по Шухевичу я подав через тиждень після нагородження 12 жовтня 2007-го. Мені відмовили. І Соловйову відмовляли. А тепер Януковичу нічого не треба робити по Шухевичу, за нього усе зробив суд.

Судове рішення набуло чинності після оголошення. Розпорядженя щодо Степана Бандери оскаржене.

— На рішення по Бандері подано більше ніж 20 апеляційних скарг, — каже Оленцевич. — Апеляції прислали онук Степана Бандери, Віктор Ющенко, Олег Тягнибок (ВО "Свобода". — "ГПУ") і колишній кандидат у президенти Олександр Ржавський. Їх розглянуть наприкінці травня.

Юрій Шухевич готується подати касацію на вирок суду щодо батька.

— Ця ініціатива затівалася, щоби розібратися з політичними супротивниками, — говорить він. — Але мій батько вищий за цю нагороду. Він зайняв своє місце в історії, яке не перекреслити. А оцінка донецького суду — це мишача метушня.

Суперечка щодо "неукраїнців" вигідна Адміністрації президента

— Обидва укази Віктора Ющенка про нагородження були невдалі. І якщо питання відзначення Романа Шухевича 2007-го ще не так гостро сприймалося, то нагородження Степана Бандери перед другим туром виборів 2010-го стало проблемою і для кандидатки Юлії Тимошенко, і для теперішнього президента, — вважає 50-річний Олексій Гарань, науковий директор Школи політичної аналітики "Києво-Могилянської академії". — Спочатку були натяки, що Віктор Янукович із цієї теми просто "з"їде", але потім її розкрутили так, що президент пообіцяв проросійським радикалам розібратися. А те, що відбувається зараз, цілком вписується у наступ проросійських сил і сприяє поляризації України. Супротивники судових рішень шукають правових аргументів, щоби позбавити нагород й інших "неукраїнців" (не громадянин України. — "ГПУ"). Ця суперечка довго триматиме суспільство в напрузі. Адміністрації це вигідно, хоч формально президент робить усе чужими руками.

Микита ЛОГІНОВ

Зараз ви читаєте новину «Романа Шухевича позбавили звання Героя України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути