вівторок, 23 червня 2009 18:20

Максим Проноза вилікувався від дитячого церебрального паралічу

Анастасія Бабич, 13 років, із Івано-Франківська четвертий рік лікується від церебрального паралічу в обласній дитячій лікарні. Їй пророкували повну інвалідність.

— Нам казали, що це буде колясочний варіант, — каже мама дівчинки 36-річна Любов Бабич. — У дитини не ходили ноги, голова не могла закріпитися, постійно треба було підтримувати, руки у спазмах. Їздили і по київських клініках, і по львівських, усі вирок приписували — "інвалідність повна".

Четвертий рік жінка приводить доньку до лікарні у відділ ДЦП. Настя вже сама займається на тренажерах, пересувається без сторонньої підтримки. Їй допомогли оздоровчі масажі, лікувальна фізкультура, робота з психологом та логопедом, ін"єкції диспорту. Їх у лікарні почали практикувати нещодавно.

Укол роблять у руки, ноги, шию, які найбільш судомить, раз на півроку. Він полегшує деякі симптоми хвороби. Людина контролює рухи, розтягує м"язи.

— Хворі не можуть утримати нічого, не можуть ходити. Ін"єкція м"язи розслаблює, — пояснює 41-річний Ярослав Криштофович, завідуючий відділенням для дітей із захворюваннями центральної нервової системи обласної дитячої лікарні. — За цей час ми можемо навчити ходити, тримати ложку, навіть одягатися. Рухи будуть неідеальними, але будуть. Це краще, ніж приректи на інвалідну коляску, чи ще гірше — на постільний режим. Процедуру повторюємо кожні шість місяців.

Наталя Проноза, 29 років, у лікарні з 4-річним Максимом.

— При родах син отримав травму голови, — розказує вона. — Спочатку не сидів і не ходив. Отак лежав, як рослина. Лікарі казали, що допомогти неможливо. А тут за нас узялися. День у день масажі, рефлексотерапія, процедура точкового синдрому, психолог і логопед. Зараз про Максима ніхто не скаже, що він хворий. Максим бігає, говорить, як звичайна дитина в чотири роки.

— Випадок із Максимом дійсно унікальний, — веде далі Ярослав Криштофович. — Малюкам зі схожим діагнозом можна допомогти, але все залежить від наполегливості дорослих. Коли дитина народилася з церебральним паралічем, це ще не трагедія. Головне — швидка реакція батьків: чим скоріше займуться лікуванням, тим більша ймовірність одужання.

Вартість одиниці диспорту майже 5 грн. На ін"єкцію потрібно 10 одиниць на кілограм маси тіла дитини. В Івано-Франківській лікарні процедуру роблять безплатно.

В області 800 дітей, хворих на ДЦП.

Зараз ви читаєте новину «Максим Проноза вилікувався від дитячого церебрального паралічу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути