четвер, 26 травня 2022 17:00
Віталій Жежера
Віталій Жежера
Віталій Жежера

Висота польоту

Ми з братом були малими в один і той самий час, а хати, в яких ми жили, стояли на відстані прямої видимості одна од другої. Їхня — над Пирятинським шляхом, наша — ближче до річки.

Теоретично — це один часопростір. Одначе, коли ми з братом тепер згадуємо дитинство, малий Іван, наш онук, слухає й каже: "Ну, ви наче не в одному селі виросли!"

А все через те, що тодішній світ здавався більшим за нинішній, кожний його клаптик був як окрема країна, кимось із нас обжита менше, а кимось більше. Наприклад, у них над шляхом стояло таке чудо, як телеграфні стовпи. Чорні, просмолені. Об них чухалися корови й зоставляли ворсинки на смолі. Зверху були протягнуті дроти, й од них стовпам передавалась вібрація — немов гул далекого бомбовоза.

Досі легко оживає в пам'яті той гул, хоч самої телеграфної лінії давно нема. Думав, що знаю про неї все. Аж ось брат розказав дещо нове. У них там була така забава. Збиралися хлопці, старші й малі — там, де стовпи виходили в поле за селом. Вибирали місце, де дроти трохи провисають, зачіпляли їх довгим дрючком, одним кінцем, а за другий кінець усі гуртом тягнули. Коли дротяна тятива натягувалась до краю, старші хлопці враз відпускали дрючка, а малі, й брат серед них, летіли в небо, як вистрелені з рогатки. Й падали в жито, й нічого їм не робилося, бо жито було густе й високе, а вони — ще зовсім не важкі. Так пташенята, ще не вміючи літати, випадають з гнізда в траву — плавно, по похилій траєкторії.

Вже другий тиждень, як брат розказав цю історію, а я й досі жалкую, що мене там не було. А тепер уже пізно. Та й у небі все інакше. В околицях мого двору чаплі, як і раніше, літають вище дерев, а от вертольоти — нижче. Їх зовсім не видно, чуєш тільки наростаючий гул гвинтів.

Зараз ви читаєте новину «Висота польоту». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути