середа, 26 червня 2013 16:19
Віталій Жежера
Віталій Жежера
Віталій Жежера

Трава легіонерів

Там, де Військово-грузинська дорога підходить до російського кордону, є місце, де живе самотній одногорбий верблюд. Ландшафт тут нерівний, коли підіймаєшся, верблюда видно не на повен зріст, його ховає кам'яний гребінь, а за гребенем ворушиться щось буре і волохате, й спочатку можна подумати, що то ведмідь. Як підійдеш ближче, видно, що верблюд старий, його шуба дуже зношена, на боках великі лисини — мабуть, він у своєму житті возив багато вантажів і шерсть навіки витерлася.

Він — нічий, сам по собі пасеться. Рослинність тут, як по-нашому, бідна, але, мабуть, не гірша, аніж на його батьківщині. А ще баба-грузинка неподалік пасе свою білу козу. Я бачив, як баба наламала молодих гілочок із листям і дала спершу козі, потім — йому.

Мільйонер нічого не зміг удіяти

Пізніше я дізнався, де там узявся той верблюд. Якийсь швейцарський мільйонер купив його десь аж за Каспієм, чи не в Каракумах, здається, у військових, які того верблюда списали, і віз його до себе додому через море, через весь Кавказ, аж сюди. А тут верблюда чогось не пропустили через кордон, мільйонер нічого не зміг удіяти. Так одногорбий і не потрапив до Швейцарії, зостався тут. Звідси йому нема куди подітися. З одного боку бистра річка, що тече з льодовика, з другого — круто підіймаються гори, а далі вузька ущелина, де колись 40 грузинських бійців із трьома кулеметами зупинили цілу 11-у армію червоних. Тепер тут прикордонний пост, через який його не пустили.

Як у всякому місці, де красот більше, ніж може витримати твоя душа і де ти не можеш лишитися, бо якраз тут найбільше хочеться додому, — от у такому місці й треба зустріти когось, хто тут — так само гість, як і ти. Якби не цей верблюд, я просто дивився б обабіч шляху на подорожник — траву легіонерів, занесену сюди на сандаліях римських солдатів.

Зараз ви читаєте новину «Трава легіонерів ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

22

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути