четвер, 11 жовтня 2007 14:43
Віталій Жежера
Віталій Жежера
Віталій Жежера

Душа, що спізнилась

 

Із тих країв, де я люблю жити, але не живу, мені повідомили телефоном, що там вилупилося курча. Якраз оце тепер, коли вже жовтень, дощ і холодно. Весною їх вилуплюється ціле решето, а тут — одне. І воно не жовте, а чорне.

Я згадав, що там є чорна чубата курка — може, то від неї? Але мені сказали, що ні, бо чубату курку за два тижні перед тим убив яструб. А це курча — від іншої курки. Вона собі сиділа замислена на гнізді, треба було її зігнати, але не зігнали, бо хто ж думав, що воно отак невчасно вилупиться. І що з ним тепер робити?

Мені сказали про це вранці. Цілий день я роздумував, і дійшов висновку, що то повернулася душа чубатої курки. Вона якась така була впевнена в собі курка, що не могла не повернутися.

Чубату курку за два тижні перед тим убив яструб

Увечері я зателефонував туди, щоб сказати про це, бо воно здавалося мені важливим. Тут, у місті, було ще не пізно. Й я не одразу збагнув, чому там, за 200 км звідси, дівчина в телефоні говорить зі мною пошепки. А потім збагнув. Навіть не зрозумів, а відчув: там уже всі сплять, утомлені за цілий день. І мокрі яблуні стоять у темряві, і недокопані буряки на городі стирчать у землі, як перевернуті гасові лампи. Але зі мною продовжували говорити. Тихий і теплий дівчачий голос розповідав, що курча все-таки, мабуть, пропаде, бо чим ти його годуватимеш тепер, коли немає весняної трави. Та й холодно. А воно без компанії, й доглядати його нема кому.

Мені стало соромно говорити про душу. І вже кілька днів не наважуюся спитати, як те чорне курча — якщо воно ще там.

А все одно думаю: це ж уяви собі, що чиясь душа весело повертається додому, живе там день-другий, а потім бачить, що спізнилася, а попереду зима — довша, ніж можна пережити.

Зараз ви читаєте новину «Душа, що спізнилась». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути