четвер, 11 лютого 2010 18:11
Віталій Жежера
Віталій Жежера
Віталій Жежера

Компроміс

 

В останні дні поміж моїх колег панувало якесь обережне напівмовчання. Так буває, коли в одних добрих сусідів — свайба, а в других — похорон. І вони, щоб не уразити одне одного, про всяк випадок мовчать, бо про що не заговори, вийде прикрість собі чи комусь. Тут усе ніби втрачає ім"я й ніяк не називається.

Так не може довго тривати, воно мусить якось зрушитися, стати на місце або початися зовсім заново. І сталося це ось як. Один мій приятель, якого дуже шаную, розповів історію про те, що в такій-то книгарні живе Чорний Ворон. Його знайшли в снігу на вулиці, зігріли, й він там тепер свій, їсть родзинки й дивиться на книжних покупців. Усі раді, бо він живе більше 100 літ й може стільки розказати, й вони тепер хочуть навчити його говорити.

Таке розповів приятель і навіть показав фотознімок. Дивлюсь, а то не ворон, а грак. Кажу про це, а приятель дивується: на його думку, це однаково.

Він живе більше 100 літ

Отут для мене все й зрушило з місця. Бо то таки різні птахи. Ворон більший удвічі, й не водить отак легко компанію з людьми, й гніздиться оддалік, і родзинок не любить. Та й ще: граки живуть недовго, оцей, що на знімку, — явно молодий і нічого не розкаже такого, чого ми не бачили.

Мене все це зачепило, але не так, щоб учити приятеля, як має бути "правильно". Бо, доки думав про цього грака, — я ним трохи був. Недовго, але досить, щоб зрозуміти: він би так не робив. Ось він живе тут, і добре ставиться до цих книжних людей. Як би його не назвали, він залишиться тим, ким є, а скоро весна, і він піде до своїх. Навряд чи його научать говорити, бо як вони це зроблять, коли їм однаково, що у грака і ворона різні мови.

Шкода було псувати гарну історію приятеля. Й ми вирішили нічого не міняти. А знімок підписали так: оце той грак, якого називають Чорним Вороном.

Зараз ви читаєте новину «Компроміс». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

13

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути