Ексклюзиви
понеділок, 22 січня 2018 19:29
Юрій Стригун
Юрій Стригун
Юрій Стригун

Жирні коти

На заходах промовців можу слухати 20 хвилин від сили. Потім відволікаюся.

У Черкасах мітингують фермери. Кількасот людей протестують біля приміщення Держгеокадастру. Тут ділять державну землю. Найчастіше наділи отримують аграрні барони зі столиці.

Ліпить мокрий сніг. Організатори мітингу — з непокритими головами. Людей обурив випадок із сільським дядьком. Він стоїть поруч — високий і худий, як жердина. У молодості був трактористом у колгоспі. Розчистив і обробив 20 гектарів державної землі. Приїхав у Черкаси про­довжувати договір. Його кілька разів посилали в банк заплатити за довідку. Із четвертої спроби привіз уже таку, як треба.

За тиждень приїхав на аукціон. Узнав, що його до конкурсу не допустили. Мовляв, не надав довідки з банку. Фермер почав буянити. Чиновники викликали поліцію.

— Я платив за цю землю 3511 гривень за гектар, — каже. — Переможець аукціону платитиме на тисячу менше. Оце так держава "виграла".

У мене перед очима постає сцена із фільму "Ва-банк". Власник банку Крамер так само ошукав сільського дядька. Починаю згадувати фільм і забуваю про мітинг.

— Слава Україні! — голосно кричить чоловік у чорній куртці. Й повертає мене до реальності.

Змінюється оратор. Гучномовець бере чоловік у яскравих черевиках жовто-зеленого кольору.

— Жирних котів із Києва цікавить лише земля. Вони її оброблять і поїдуть геть із села! А про людей в них ніякої турботи.

Згадка про жирних котів переносить мене у спогади піврічної давнини. Тоді я нещадно боровся із зайвою вагою. За півроку схуднув на один кілограм.

Мітинг помаленьку розсмоктується. Чоловік, що згадував про жирних котів, іде до чужої машини й підписує якісь папери. Виходить із трудом. Нагинається вперед і різко намагається встати. Широко ставить на землю ноги в жовтих черевиках. Я знаю цей рух. Так роблять ті, кому підвестися заважає пузо.

Зараз ви читаєте новину «Жирні коти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути