Ексклюзиви
понеділок, 11 лютого 2019 16:58
Юрій Стригун
Юрій Стригун
Юрій Стригун

Вихідні

Клямка різко вдаряє по хвіртці. Це — найкраща музика для сліпого кота Базиліо. Він зривається з лавки і, тикаючись мордою об бордюри, біжить мені назустріч.

Кота тричі на день годує мій друг Микола. Але його він не вітає. Мені ж не дає ступити й кроку. Згодом до двору забігає пес Мажор. Обнюхавшись, тварини біжать попереду до дверей.

— Юрко на Мажорові приїхав, — любив казати сусід Володя. Зараз у його подвір'ї нечищений сніг. Місяць тому з дружиною виїхали до Іспанії.

Відчиняю двері й дістаю з рюкзака пачку сосисок. Ріжу їх дрібно й віддаю котові. Мажору кидаю кілька цілих. Суперників розводжу по різних кутках. Пес з'їдає свої миттєво. Кіт принюхується, всідається й, роззирнувшись, повільно починає їсти. У цей час дзвонять у двері — Микола прийшов забрати журнали.

Доки вітаюся з гостем, Мажор опиняється біля котячої миски. Микола необережно ставить ногу біля подрібнених сосисок. Пес вирішує, що це найкращий час для атаки — гавкає і відганяє кота. Сусід злякано сіпає ногою.

— Хух, думав ухопить мене, — виправдовується.

Собака одним махом з'їдає все. Отримує від мене ляща й утікає до іншої кімнати. Заскакує в крісло і скручується калачиком.

Дістаю коту нову порцію. Наївшись, він іде до того самого крісла, де вже спить Мажор. Стрибає. Кілька секунд товчеться собаці по голові. Той терпить. Угніздившись, обоє засинають.

У неділю ми з Мажором ідемо на черкаський потяг. Кіт сідає під дверима. Чекатиме до наступних вихідних. Він ніколи не піде з цього двору.

На вулиці телефонує ще один товариш — Сашко.

— Кум щороку зве до себе в Америку. А я відмовляюся, — каже. — Сьогодні вийшов на засніжений город. Доки стояв, пустився дощ. Ці краплини мені ніби бальзам на душу — таке все рідне. Я ніколи звідси не поїду.

Оглядаюся на кота. Він теж ховається від дощу — стрибає на підвіконня.

Зараз ви читаєте новину «Вихідні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути