Ексклюзиви
четвер, 07 жовтня 2021 17:00
Юрій Стригун
Юрій Стригун
Юрій Стригун

Святі місця

— Чого ти так рвешся в те Тальне? — дивується жінка. — В хаті холодно, пусто. Тільки гроші провозиш.

Я не можу їй пояснити, яке це задоволення піти зранку на тальнівський базар і купити сиру й молока. Або сходити на берег Гірського Тікича. Тут минуло моє дитинство. Якщо повернути біля Володі Щура, то виходиш на високу кручу. З цієї кручі мати колись гукала мене школяра обідати. Це завжди було невчасно, бо решта хлопців бігали самі по собі, а я мав обід за розкладом.

Колись на зорі незалежності ми пішли сюди з дідом Поляковим. Якраз було чергове українсько-російське загострення довкола флоту. Корінний росіянин Олексій Дмитрович із Липецька, який пройшов усю війну, казав:

— Дивися, Юрко, ось ці пагорби — стратегічні висотки. Їх мусите утримати.

У долині — гребля. Уверх за ­течією — очерет і куширі. Там я упіймав не один десяток линів. Нижче — швидка вода. Ігор Веселовський скидав грузило з вудки й ловив там сріб­лястих головнів.

Звідси я йду в бік водопою. Дорогою минаю невелику бухту, де ми з Ігорем збудували лавочку. Розкидали з неї шість бамбукових вудок і ловили карасів.

Ще трохи вище — місце, де хлопчаки перепливали на лівий берег. Там росла старезна верба, до якої хтось учепив тарзанку. Стрибнути з неї було божественним задоволенням.

Метрів за 30 до водопою ловили коропів. У сонячну погоду можна було видертися на кручу й бачити, як табуни з п'яти-шести велетенських рибин підпливали до рибалок.

За поворот Тікича я вже не йду. Тут мілина й пастушки з мого дитинства водили корів на водопій. Тут же й самі купалися.

Якось височенний Вітька Тишин переніс мене третьокласника на лівий берег, а назад нести відмовився. Я побрів сам і втрапив у яму. Був би втопився, якби не Сашко Крижний, який витягнув мене з того світу.

Після школи Вітька Тишин довго служив у російській армії. Років сім тому писав у фейсбуку, що ніякої України не існує. Писав завзято, так, ніби він ніколи не мав своїх місць на Тікичі.

Зараз ви читаєте новину «Святі місця». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути