неділя, 18 листопада 2012 13:02
Юрій Кармазін
Юрій Кармазін
Народний депутат від блоку "Наша Україна - Народна Самооборона"

"Проблемних округів" не було — були проблемні вибори

Прочитав пропозиції Генеральної прокуратури щодо змін до Закону про вибори. Я б на її місці більше опікувався відсутністю такого органу, як Генпрокуратура на виборах, що визначає долю держави на багато років вперед. Саме через це я підкреслюю відсутність ролі Генеральної прокуратури як державної інституції, на яку державним бюджетом виділяються колосальні кошти.

Перед виборами, 4 липня, на утримання прокуратури виділили ще 174 мільйони гривень до тих двох мільярдів, які були.

Перші системні порушення Закону про вибори почалися із реєстрації кандидатів. Тоді відмовили не тільки мені. Не дали зареєструватися 443 особам. Почалося вибіркове застосування права. Одним повідомляли: у вас помилка в заяві, перепишіть, як це передбачено в законі. Іншим не говорили нічого. Я довів, що це порушення. Писав звернення до президента, але ніякого толку не було. Люди, яким відмовили в реєстрації — це Олександр Жир по Дніпропетровщині, колишня комуністка Оксана Друзюк по Миколаївщині, Микола Сірий по Київщині. Я можу назвати всі ці 443 прізвища. Більша частина з них — це знакові люди, які мали можливість перемогти на округах. Це дев'ята частина всіх кандидатів в народні депутати від мажоритарних округів.

Наступним брутальним порушенням було те, що ЦВК сформувала комісії не в той спосіб, який відповідає чесним і прозорим виборам. Після цього моменту вибори вже можна було не проводити. Тільки розписати партитуру — хто скільки отримав.

Наступне системне порушення — масовий підкуп виборців, який проводився так званими громадськими організаціями. На усе це Генпрокуратура ніяк не відреагувала.

Про багато з порушень ви ніде в ЗМІ не прочитаєте. Генеральна прокуратура не тільки могла б — вона була зобов'язана ще на тому етапі поставити питання, що це незаконно.

Що Україна має від такої наглядової діяльності Генеральної прокуратури? В день виборів, я народний депутат України, голова політичної партії, яка поки що є парламентською, направляю до Генпрокуратури звернення. Даю телеграму також в МВС і ЦВК. В ній повідомляю про дикий випадок: член ДВК на 54 окрузі, дехто Журавльов, сидів і заповнював десять бюлетенів за Партію регіонів і за одного з кандидатів — "регіонала". Це відбулося на дільниці 140313. Ви думаєте була якась реакція прокуратури, порушена кримінальна справа? Ні! Більше того, міліція повернула ці бюлетені, які мали бути речовим доказом, до комісії. Голова комісії навіть боялася показати це на засіданні, бо не знала як.

На іншій дільниці на Донеччині просто приїжджають до члена комісії від партії УДАР і заявляють, що наступного дня вона не має виходити на роботу - в день виборів! Це погрози. Ми написали заяву в прокуратуру. Знову жодної реакції.

Увесь світ облетіла новина, що на 28 дільницях в Одеській області виявили ручки зі зникаючими чорнилами. Ви бачили кримінальну справу, ви чули, хто це зробив? Ні, на тому окрузі вважають, що можна встановити результат, і ЦВК його оголосила — робить вигляд, що нічого не відбулося.

У нас звикли говорити "проблемні округи". Але ніяких проблемних округів не було — були проблемні вибори вцілому. Масові фальсифікації були всюди — виключень не було по жодному регіону. Говорять про 5 проблемних округів, але ж їх було спочатку 13. На жаль, опозиція злила їх усі.

Генеральна прокуратура фактично показала своє безсилля перед злочинцями, які діяли нахабно і цинічно на очах у всієї країни. І вони не мали права йти із будь-якою законодавчою ініціативою, бо такого суб'єкта законодавчої ініціативи просто немає.

Зараз ви читаєте новину «"Проблемних округів" не було — були проблемні вибори». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

10

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути