Ексклюзиви
пʼятниця, 09 листопада 2012 14:04

"Потрібно проводити перевибори повністю по країні" - член ЦВК Жиденко

"Потрібно проводити перевибори повністю по країні" - член ЦВК Жиденко
Ігор Жиденко - уродженець Дніпропетровська. Професійний юрист. Член ЦВК за квотою "БЮТ". Куратор виборчого процесу в Хмельницькій та Рівненській областях. Колишній нардеп -"бютівець" Верховної Ради V скликання. ФОТО: RadioSvoboda.org

Якщо українці хочуть чесних виборів, то слід провести перевибори по всій країні. Про це в інтерв'ю Gazeta.ua розповів один із 15 членів Центрвиборчкому 46-річний Ігор Жиденко.

"Конституція гарантує виборцям вільне волевиявлення. Закон "Про вибори" забороняє застосування насильства, погроз, обману, підкупу чи будь-яких інших дій, що перешкоджають виявленню. Ці негативні явища мали на виборах системний характер. Такі факти широко висвітлювались в пресі, на телебачені, інтернеті. Були зафіксовані у висновках різних спостережних місій.

Окремі виборчі технології на цих виборах побудовані на використанні упередженої або недостовірної інформаціїї. Вони перешкоджали "вільному волевиявленю". Також на виборців могли вплинути повідомлення про тиск з боку органів державної влади, злочини проти окремих кандидатів, іх довірених осіб, бездіяльність правоохороних органів щодо правопорушників.

Використання так званих технічних кандидатів призвело до формування незбалансованого складу виборчих комісій в усіх без вийнятку виборчих округах. І це створило підгрунтя для можливих зловживань. Враховуючи викладене, вважаю, що вибори народних депутатів 28 жовтня 2012 року проведені без дотримання принципів виборчого процесу", - зазначив він.

Давайте зупинимося на конкретних прикладах тиску на виборців.

Пам'ятаєте смішну рекламу "Переписала хату на кота"? Потім стає відомо, що проти її автора порушили кримінальну справу, його оголошують в розшук. Це ж сигнал виборцю: будете критикувати - те саме буде з вами. Газети пишуть про випадок, коли пенсіонерка критикувала Партію регіонів, а за це суд її оштрафував. Це впливає на свідомість виборця! А коли два провідних політика країни, Юлія Тимошенко та Юрій Луценко, перебувають за ґратами, не можуть сподіватися на справедливе правосуддя і за це ніхто несе відповідальності? З'являється інформація про тиск на кандидатів від опозиції чи самовисуванців. Як приклад, канал ТВi. Виборці думають: "Що у такому разі може бути з нами?" Це викликає страх. Якщо б вибори проводились 100 років тому, можна було б сказати, що порушення в одному регіоні не впливають на свідомість людей в іншому. Але зараз ми живемо в єдиному інформаційному просторі. Така інформація впливає на волевиявлення кожного виборця, тому я прибічник повторних виборів по всій країні.

Ви говорите про незбалансований склад комісій. Як так може бути, що партія "Свобода" має 10% підтримки в суспільстві, і не має належного представництва в комісіях?

Так виписаний закон. Всі партії мають право робити свої подання. Таких партій було понад 80. "Свободі" просто не пощастило з жеребкуванням.

Закон мав би бути виписаний по-іншому: партії мають право брати участь у жеребкувані лише по тих округах, де вони висунули кандидатів. Натомість були такі випадки, коли партіїї висунули кандидатів по одному-двух округах, але отримали представництво у всіх виборчих комісіях країни. Було багато відомостей, що кандидатів перекуповують, торгують посадами в комісіях. Знову ж можна сказати, що немає офіційних підтверджень. А де їх взяти, якщо правоохоронні органи закривають на це очі? Повідомлення ЗМІ про порушення вже є підставою для перевірки правоохоронцями. Але цього не відбувалося. Навіть міжнародні спостережні місії відзначають, що при численних порушеннях заведено мінімум справ.

До ЦВК надходять скарги кандидатів, депутатів. Ми направляємо їх до прокуратури. А прокуратура присилає їх назад із формулюванням "Контроль за виборчим законодавством здійснює ЦВК". Але ж ЦВК не може вести слідство, порушувати кримінальні справи. Прокуратура навіть пересилає нам заяви про порушення кримінальних справ - це абсурд.

Про які округи ви говорите?

На сайті ЦВК є постанови, якими ми повертаємо з десяток таких звернень. Останній, я памятаю, був із Дніпропетровська, з Самарського району.

Зараз ідеться про призначення перевиборів по 5 округах. Чому саме по цих?

Це ті округи, які є найбільш резонансними. Цей список я би розширив. Наприклад, округ №11 у Винниці (після тривалого підрахунку перемогу здобув "самовисуванець" екс-губернатор Олександр Домбровський. На другому місці Наталія Солейко від "Батьківщини". - GAZETA.UA). Тим більше ви знаєте, як зараз трактується у ВР ця ситуація з перевиборами - ніби їх узагалі не потрібно проводити, нехай "ЦВК рахує сама". Чесно кажучи, як може ЦВК сама порахувати у 132 округу Первомайська Миколаївської області? Незрозуміло, де ці бюлетені чи протоколи були? Чи це тільки частина справжніх протоколів?

Яка процедура притягнення до відповідальності людей, які "унеможливили встановлення результатів виборів", як формулює ЦВК?

У ЦВК обмежені можливості щодо цього. Ми можемо змінити склад виборчої комісії або змінити голову. Тобто впливати на кадровий склад. ЦВК не може притягнути до відповідальності. Це знову ж таки справа правоохороних органів.

Заступник голови ЦВК Жанна Усенко-Чорна обіцяла звернутися до президента та Генпрокуратури щодо неправомірних дій "Беркуту", який штурмував окружкоми, помагав певним кандидатам. Чи були вже подібні звернення, чи мали вони ефект?

До президента не було. До прокуратури зверталися дуже багато. Майже в кожній скарзі, яка розглядалась ЦВК, зазначено "направити ці матеріали до МВС". Кожен член ЦВК, і особисто я, направив з десяток таких звернень до МВС і прокуратури. Ми зобов'язані згідно закону повідомити правоохоронні органи про можливий злочин. З усіх моїх звернень на одне чи два відповіли "перевіркою не встановлено складу злочину". На інші взагалі жодної відповіді.

І все ж, чому обрали саме 5 округів, а не 13, як каже опозиція, чи 32?

Памятаєте, Жанна Усенко-Чорна казала, що це не вичерпний перелік округів. Але на мою думку, потрібно проводити перевибори повністю по всій країні. Знову ж повернемось до висновків міжнародних спостерігачів. Наприклад, спільної заяви ОБСЕ та Парламентскої асамблеї Ради Європи, НАТО та інших. Наприклад, "зловживання адмінресурсом спостерігалось або було підтверджено в багатьох випадках у 15 областях".

Який звіт ви вважаєте найбільш об'єктивним?

На мій погляд, найбільш об'єктивним є звіт Бюро з демократичних інституцій та прав людини ОБСЄ, Парламентскої асамблеї ОБСЄ, Парламентської асамблеї Ради Європи, Європейського парламенту та Парламентської асамблеї НАТО. Бо саме ці спостерігачі працювали тут під час усього виборчого процесу. Канадські спостерегачі критикують більш жорстко. А у спостерегачів від СНД навпаки все гарно-красиво.

Але перевибори по всій країні потребують великих коштів.

Якщо ми хочемо справді демократично обраного парламенту, на мій погляд, потрібні перевибори по всій країні, а переголосування в 2-3 округах – це просто окозамилювання.

ЦВК має оприлюднити результати виборів до 12 листопада. Водночас потрібно повторні вибори щонайменше в 5 округах. І закон це не регулює.

Це в якомусь сенсі патова ситуація. Будемо приймати рішення колегіально. Водночас ЦВК не має коштів на перевибори. Вона лише розпорядник коштів, які виділяються із держбюджету. Тут питань набагато більше, ніж відповідей. Потрібно приймати рішення на законодавчому рівні.

У якому режимі зараз працює ЦВК та її члени?

Цілий день приймаємо документи. Робочий день починається з дев'ятої ранку. Можемо приїздити і раніше, якщо потрібно, і залишатися до одинадцятої , і пізніше. Секретаріат комісії працює майже цілодобово. Під час виборчого процесу робочий день ненормований.

Зараз ви читаєте новину «"Потрібно проводити перевибори повністю по країні" - член ЦВК Жиденко». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

52

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути