понеділок, 23 квітня 2012 16:54
Юрій Гаврилечко
Юрій Гаврилечко
Експерт фонду громадської безпеки

Матеріальної допомоги чиновникам і політикам немає в жодній країні Європи

Матеріальну допомогу наші політики і чиновники беруть тому, що є можливість. На відміну від якихось біологічних речей, від яких у нас в організмі є запобіжники: з'їсти дуже багато, випити 10 літрів води.

Щодо грошей, то таких запобіжників у людини немає. Відповідно, чим більше є, тим більше людина хоче, щоб було.

З іншого боку, наші чиновники не перебувають у великому зв'язку ані зі своїми виборцями, якщо це політики, ані зі своїм народом, якщо це чиновники. Ще ніколи жоден чиновник не отримав реальної проблеми через своє нахабство, і якщо немає зовнішніх запобіжників, то чому б це не зробити?

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Міністр фінансів-мільйонер набрав матеріальної допомоги на 80 тисяч грн

На мою думку, їм взагалі все рівно, чи є вибори, чи нема виборів. Тому, що люди все одно голосують саме за них. Історія виборів за останні 20 років незалежності показує, що попри всі скандали, всі дачі, все хизування багатством, люди ідуть і голосують за тих самих політиків.

Ви десь бачили нових політиків у Верховній Раді? І я не бачив. Яка різниця, що ти будеш робити, все одно люди за тебе голосують. Тобто нема ніякого остраху перед тим, що ти перестанеш бути політиком, що прийде нова влада.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Азаров не посоромився взяти 40 тисяч матеріальної допомоги - декларація

Останні процеси над опозицією показали, що якщо ти особисто не сподобаєшся правлячій партії, то в тебе виникнуть проблеми, але це не система. Це індивідуальний підхід. До цих пір усім вдавалося спокійно домовлятися з такими самими політиками і чиновниками. При цьому всі дуже добре себе почували.

Чесно кажучи, я ніде і ніколи не чув, не читав про матеріальну допомогу чиновникам і політикам в європейських країнах. Бідна людина точно не стане політиком. Щодо чиновників, то є система соціальних гарантій, вона діє у більшості країн. І саме ця система гарантій є запобіжним заходом для чиновників, щоб вони не ставали корупціонерами.

Держава забезпечує житлом, пільгами на навчання дітей, іншими перевагами - наприклад можна паркуватися безплатно, якщо ти службовець. Можна отримати певний кредит на квартиру на пільгових умовах. І саме такі соціальні пакети чиновників тримають, бо якщо він попадається, то мало того, що він буде вимушений буде сплатити штраф, чи сісти за грати, але ще й повернути все те, що йому надала держава. Тобто вони співставляють, що вони втратять, якщо їх спіймають, і що вони мають на даний момент.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Корчинський назвав урядовців "баригами", які "крадуть, як дихають"

Коли те, що вони втрачають, буде набагато більшим, ніж те, що вони отримають, починають розуміти: краще мати те, що є зараз.

У нас скасувати цю матеріальну допомогу неможливо, бо дуже вже специфічним чином працює судова система.

Зараз ви читаєте новину «Матеріальної допомоги чиновникам і політикам немає в жодній країні Європи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

8

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути