вівторок, 10 липня 2012 05:30

Жителів Кубані не попередили про повінь

Щонайменше 171 людина загинула в Краснодарському краї Росії після повеней, спричинених сильними дощами, що розпочалися у п'ятницю. Від потопу й урагану постраждали понад 24 тис. людей. Найбільше — місто Кримськ та однойменний район. Гірські річки поблизу райцентру вийшли з берегів, затопили понад 4 тис. будинків, шкіл, дитсадків.

Губернатор краю Олександр Ткачов заявив: людей попередили про негоду, що насувається. Але постраждалі це заперечують. Кажуть, ніяких сирен не чули. Зрештою, чиновник визнав, що влада дізналася про повінь лише за 3 год. до її піку.

— Дочка за 5 хвилин до затоплення вийшла на подвір'я, бо собака почав голосно вити, — розповідає "ГПУ" жителька Кримська 56-річна Катерина Детченко. — Коли я подивилася у вікно, побачила, що нас топить. Джек борсався у воді, а Юля намагалася відчепити його. Ми з чоловіком спали на другому поверсі. Я збігла вниз і винесла нагору 7-місячну онуку. За хвилину води вже було кілька метрів. Хвилею змило гараж і сусідній старий будинок. Юля у списках зниклих. Я вірю, що вона жива. Наші сусіди спали вдома. Їх усіх п'ятьох знайшли в одній кімнаті.

Наслідки повені ліквідовують понад 10 тис. рятувальників, військових, лікарів та волонтерів. Постраждалих звозять до столиці краю Краснодара.

— Люди розгублені. Не можуть до кінця порахувати, скільки зниклих, — каже "ГПУ" волонтер 34-річний Віктор Бражнік. — Їх залило серед ночі. Знаходимо людей роздягнених, їх із кімнат повикидало. Зараз дуже важливо зайти в кожен будинок, щоб перевірити, чи немає живих, чи не привалило когось шафою. Хлопці з МНС працюють цілодобово. Багато людей приїжджають і привозять усе необхідне. Піцерія з Краснодара доставила гори їжі. Звідкись привезли кури-гриль. Учора в людей була ейфорія, всі казали: слава Богу, що вижили. А сьогодні прийшло розуміння, що в них не просто більше немає дому, а немає взагалі нічого.

Зливи почалися ввечері 6 липня у місті-курорті Геленджик. Міська дренажна система не впоралася з 5-місячною нормою опадів. Вулицями пішла півтораметрова хвиля води. Вночі влада зрозуміла масштаб стихії й задіяла близько 700 рятувальників. У Геленджику десятеро загиблих. Один чоловік ступив у калюжу, коли поряд обірвалася лінія електропередач, ще четверо кинулися допомагати — усіх убило струмом.

На порт Новоросійськ, окрім дощів, навалився 6-бальний шторм. Роботу порту призупинили. Затопило частину Північно-Кавказької залізниці — зупинили 26 пасажирських потягів із понад 9 тис. пасажирів. Грязьові потоки з гір розмили земляні конструкції нафтобази "Шесхаріс". У воду потрапило близько 8 т нафти. У Новоросійську загинули двоє.

Повідомлення про загиблих у Кримську почали надходити в суботу. До кінця дня стало зрозуміло, що їх понад 100. У блогосфері поширилася версія, що 50-тисячне місто затопило через навмисний злив води з дамби Неберджаєвського водосховища поблизу. Ткачов та комісія з місцевих жителів встановили, що воду справді спускали, але так мало, що це не могло бути причиною повені. Кримськ оглянув із вертольота президент Володимир Путін. На нараді після цього заявив: ті, хто втратив майно, отримають по 160 тис. рублів — це 39 тис. грн — відшкодування. Родичам загиблих виплатять по 2 млн руб., це 490 тис. грн.

Зараз ви читаєте новину «Жителів Кубані не попередили про повінь». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути