пʼятниця, 21 грудня 2012 06:45

Жерар Депардьє похвалився російським паспортом

Автор: фото з сайта www.emde.fr
  Актор Жерар Депардьє переїхав до Бельгії через високі податки на батьківщині у Франції. Кілька французьких урядовців назвали таке рішення ганебним
Актор Жерар Депардьє переїхав до Бельгії через високі податки на батьківщині у Франції. Кілька французьких урядовців назвали таке рішення ганебним

Французький актор 63-річний Жерар Депардьє їде з рідної країни, через 75% податку на надвисокі доходи. Його обіцяє запровадити з Нового року президент-соціаліст Франсуа Олланд. Три чверті прибутку віддаватимуть люди, які заробляють від мільйона євро на рік. У листопаді Депардьє купив будинок у бельгійському містечку Нешен, за 3 км від кордону з Францією. Думає також про переїзд до Чорногорії або Росії.

— Путін мені вже паспорт прислав! — каже сміючись актор під час обіду з друзями у своєму ресторані в центрі Парижа.

Минулого вівторка запросив кількох приятелів із району, в якому мешкав досі. Один із них розповів виданню "Ле монд", що це прощальна вечеря. Депардьє був у гуморі. Розповідав, що хоче започаткувати опозиційний рух щодо Олланда та прем'єра Жана-Марка Ейро, і що готувався емігрувати ще з травня, одразу після перемоги соціаліста на президентських виборах. Депардьє на них підтримував суперника і попередника Олланда Ніколя Саркозі. Жерар планує розпродати частину свого майна у Франції, зокрема готель у Парижі.

Особливо обурила актора реакція прем'єра Ейро. Той публічно назвав "досить жалюгідною" його спробу ухилитися від податків.

— Бути французом, значить, любити свою країну і робити свій внесок у подолання нерівності, — сказав політик.

Депардьє відповів відкритим листом, адресованим Ейро. У ньому розповів, що почав працювати 14-річним і що протягом 45 років заплатив 145 млн євро податків. "Я повертаю вам мій паспорт і соціальну страховку, — написав актор. — У нас більше немає спільної батьківщини. Я — справжній європеєць, громадянин світу".

Виконавець ролі Обелікса — не перший багатий француз, що подався до Бельгії, коли Олланд підтвердив передвиборну обіцянку оподаткувати надприбутки. У вересні попросив бельгійського громадянства найбагатший у Франції й четвертий у списку найзаможніших людей у світі Бертран Арно, власник концерну "Луї Віттон-Моет-Хеннесі". Газета "Ліберасьйон", близька до французької компартії, надрукувала на передовиці "Забирайся, багатий придурку!". За оцінкою французького депутата Філіппа Кордері, до 2 тис. французів втекли до Бельгії через високі податки на батьківщині.

Зараз ви читаєте новину «Жерар Депардьє похвалився російським паспортом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути